Σχετικά με τη φίμωση του athens indymedia και του 98fm (Απρίλης 2013)

 

 


Στις 11 Απρίλη διεκόπη η παροχή διαδικτύου για δύο αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης και έκφρασης - athens indymedia και ραδιοζώνες ανατρεπτικής έκφρασης 98fm - τα οποία στεγάζονται στο χώρο της πολυτεχνειούπολης. Με πρόσχημα την απαίτηση επωνυμίας  όλων των χρηστών των υπηρεσιών διαδικτύου μέσα στην πολυτεχνειούπολη και την άρνηση των διαχειριστών των δύο εγχειρημάτων για οποιαδήποτε καταγραφή προσωπικών τους στοιχείων, ο πρύτανης αποφάσισε να σταματήσει την παροχή διαδικτύου κι ουσιαστικά να φιμώσει τα δύο μέσα και κατά συνέπεια και τους ανθρώπους που τα πλαισιώνουν.



Προφανώς, δεν πρόκειται για κάποια ιδιοτροπία του πρύτανη (ο οποίος φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την υλοποίηση της απόφασης), αλλά για μια κεντρική κατασταλτική επιλογή ενάντια στα δύο εγχειρήματα αντιπληροφόρησης ως κομμάτι της ευρύτερης επιχείρησης για την ανάκτηση του εδάφους των από κάτω, των ριζωμάτων τους, των υποδομών που στέκονται ανταγωνιστικά ως προς τον πολιτισμό της εξουσίας (ας λάβουμε υπ’ όψιν ότι είχε προηγηθεί επίμονη στοχοποιήση από διάφορα ρεμάλια που σιγόνταραν στο παιχνίδι, από επερωτήσεις φασιστοειδών για το indymedia στη βουλή, μέχρι δημοσιογραφικούς λίβελους για την επικινδυνότητά του).



Με νωπή ακόμα τη μνήμη από τις εκκενώσεις, το σφράγισμα των καταλήψεων και τις εισβολές σε αυτοοργανωμένους χώρους, φαίνεται πως ξεδιπλώνεται ένα δεύτερο στάδιο του κρατικού σχεδιασμού: αυτή τη φορά χτυπιούνται οι «τόποι» αντιπληροφόρησης των αγωνιζόμενων, τα σημεία συγκεντροποίησης του ευρύτερου αντικαθεστωτικού λόγου, το σημείο συνάντησης όλων εκείνων των ανθρώπων που αναζητούν καλέσματα σε συλλογικές διαδικασίες, δράσεις, παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της χειραφέτησης, της ισοτιμίας, της ελευθερίας. Γιατί η πληροφορία που ρέει κόντρα στην κυρίαρχη ρητορεία συνιστά πραγματική απειλή –ουσιαστικά αποτελεί τροχοπέδη για τη διαιώνιση του καπιταλιστικού κόσμου. Και στη συγκεκριμένη συγκυρία καλέσματα σε κοινωνικούς αγώνες πρέπει να κοπούν δια ροπάλου. Η αστική δημοκρατία, αφ’ ότου απώλεσε το προσωπείο της πρόνοιας και του κοινωνικού της έργου, οργανώνει με το σφοδρότερο τρόπο την επέλαση στις τάξεις των από κάτω, ως μέρος της δομικής ανάγκης για τη συνέχιση της ύπαρξής της. Οποιαδήποτε «εστία ανομίας», οτιδήποτε στήνει αναχώματα στην περαιτέρω λεηλασία κι αλλοτρίωση της ζωής μας, πρέπει να κατασταλεί και να καταστεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Η όξυνση των στρατηγικών καταστολής και ελέγχου ενάντια στους αγωνιζόμενους ανθρώπους είναι έκδηλη. Ο εκφοβισμός και η καταστολή οποιασδήποτε φωνής που ορθώνεται για να εναντιωθεί στο υπάρχον αποτελεί πλέον καθημερινότητα.



Το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από τμήματα του ευρύτερου αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού/ ριζοσπαστικού χώρου, ως μέσο διακίνησης ιδεών, πληροφοριών, λόγου κι έκφρασης. Ήταν αναμενόμενο πως το κράτος αργά ή γρήγορα θα προχωρούσε, ως μέρος του σχεδίου εξόντωσης του εσωτερικού εχθρού, στο να σβήσει το στίγμα των αγωνιζόμενων ανθρώπων από τον ψηφιακό κόσμο. Αυτή τη στιγμή το κράτος επιλέγει να στείλει ένα σαφές μήνυμα: οτιδήποτε δε φιλτράρεται από τις μηχανές του καπιταλιστικού κόσμου, του εμπορεύματος και του θεάματος, πρέπει να αφανιστεί.



Το athens indymedia και ο 98fm -αγκάθια στο σώμα της εξουσίας αρκετά χρόνια τώρα- αποτελούν τη μετουσίωση της ανάγκης για αδιαμεσολάβητη, έγκαιρη και πραγματική πληροφόρηση, ενημέρωση κι έκφραση. Χρησιμοποιούνται, στηρίζονται και προωθούνται από το μεγαλύτερο μέρος των αγωνιζόμενων ανθρώπων, του κόσμου της ρήξης με το υπάρχον και τον κυρίαρχο πολιτισμό, του κόσμου της εναντίωσης σε κάθε μορφή εξουσίας. Από τις ανταποκρίσεις των απεργιακών διαδηλώσεων, μέχρι την ενημέρωση για τους εργατικούς-ταξικούς αγώνες, κι από τις πολιτικές εκδηλώσεις μέχρι την άμεση πληροφόρηση για γεγονότα του σήμερα, τα μέσα αντιπληροφόρησης αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των κοινωνικών-ταξικών αγώνων που διεξάγονται όλα αυτά τα χρόνια, κύτταρο της επιθυμίας και της επιδίωξης ενός άλλου κόσμου, ελευθερίας, ισότητας, συλλογικότητας, αλληλεγγύης.



Είμαστε στην καρδιά της αντιεξεγερτικής εκστρατείας κράτους-αφεντικών-ευρωπαϊκών διευθυντηρίων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καθολική κυριαρχική αντεπίθεση που αποσκοπεί στον ακρωτηριασμό και την αδρανοποίηση των κοινωνικών δυνατοτήτων και διεργασιών των τελευταίων ετών. Με τη μονιμοποίηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, την καθολική εφαρμογή του δόγματος μηδενικής ανοχής, την όξυνση της κρατικής και παρακρατικής καταστολής, η εξουσία οργανώνει τον παγερό της μονόλογο, χτυπώντας ένα-ένα τα «εδάφη» των από κάτω, για να ξεχάσουμε πώς είναι το συλλογικό και το «από κοινού», να αφανιστούμε στη λογική της εξατομίκευσης , να δεχτούμε τη μιζέρια και τη μοιρολατρία ως όρους ζωής. 
Ενάντια  στο καθεστώς που θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου, ενδυναμώνουμε τις φωνές μας και στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη. Πέρα από λογικές διακρίσεων και διαχωρισμών, με πυξίδα την αλληλεγγύη, συγκρουόμαστε με τον πολιτισμό της εξουσίας και δημιουργούμε εμείς το δικό μας κόσμο.



Αδιαμεσολάβητη επικοινωνία και έκφραση, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.



Κάτω τα ξερά σας από το athens indymedia και τον 98fm.

 

 

22 Απριλίου 2013,

Θερσίτης