Ποιος είναι ο Θερσίτης;

  

 

 

Ποιoς είναι ο Θερσίτης;

 

Μυθικό ή μή πρόσωπο που συναντάμε στην Ιλιάδα του Ομήρου σαν κοινό στρατιώτη, υπό τις διαταγές του «ποιμένα λαών» Αγαμέμνονα έξω από τα τείχη της Τροίας. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός πως είναι το πρώτο άτομο στην Ιστορία (ως κοινός άνθρωπος) που εκφράζει δυνατά την γνώμη του ενάντια σε Βασιλιά, βρίζοντας τον Αγαμέμνονα κατά πρόσωπο και προτρέποντας τους υπόλοιπους απλούς στρατιώτες σε ανταρσία ενάντια στους αρχηγούς τους. Είναι το πρόσωπο που εκφράζει την πρώτη άσκηση ελεύθερου λόγου απέναντι σε έναν Ηγεμόνα, που ασκεί την πρώτη ιστορικά ανταρσία ενάντια στην εξουσία.

 

Χώρος...

 

Έμψυχος, ατομικής και συλλογικής δράσης, αρνητικός σε λιμνάζουσες συνευρέσεις και καφενόβιες συναναστροφές. Χώρος συνάντησης και επικοινωνίας.
Αυτοοργανωμένος με οριζόντιες ισότιμες σχέσεις, ενάντια σε κάθετες ιεραρχικές δομές, αυθεντίες, εντολοδόχους, φωτισμένους ηγέτες και ακολουθητές.
Αντιεμπορευματικός με τρόπο του την προσφορά και την αμοιβαιότητα, απέναντι στις σχέσεις και τις λογικές που οριοθετούν τα εμπορεύματα και τα αντίτιμά τους.
Αυτόνομος και εχθρικά διακείμενος στον όποιο ετεροκαθορισμό, στήριξη ή χορηγία από φορείς, θεσμούς, σπόνσορες, κτλ. Χώρος αυτόνομος, πρεσβευτής της άμεσης επαφής και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, επιθετικός σε διανοούμενους «συνεργάτες», δημοσιογράφους, σχολιαστές, εναντιωματικός σε κάθε προβολή μέσα από την «χρήση» της οργανωμένης διαμεσολάβησης πάνω στην κοινωνία (ΜΜΕ). Τοπίο αξιών αλλά και οργάνωσης των επιθυμιών μας προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης με ό,τι περιορίζει την κίνηση των ανθρώπων προς την ελευθερία.

 

Ραδιουργίας...

 

Εξεύρεσης μεθόδων άρνησης των καθημερινών εξαναγκασμών, πεδίο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, επίθεσης σε αυτονόητες συμβάσεις και σαμποταρίσματος κάθε πράξης ή αντίληψης που εντείνει τον κοινωνικό έλεγχο και την πειθάρχηση.
Αναζήτησης τρόπων άσκησης της προλεταριακής ευφυίας, επιθετικές αντιστροφές των προοπτικών της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αυθόρμητες εκτροπές της προστακτικής βίωσης της καθημερινότητας, έμπρακτος σαρκασμός της κρατικής παντοδυναμίας, παιχνίδια ακύρωσης της ηθικής και ιδεολογικής δικτατορίας των Μέσων, των εμπορευμάτων, των πραγμάτων.

 

Ανατροπής...

 

Του κράτους και του ηγεμονικού του ρόλου πάνω στην κοινωνία, των πλαστών διαχωρισμών βάσει του φύλου και της φυλής μεταξύ των ανθρώπων, της εθνικής αυταπάτης, της πατριωτικής ομοψυχίας, των κυρίαρχων προτύπων, συμπεριφορών και αντιλήψεων, της ταξικής διάρθρωσης και του κοινωνικού ανταγωνισμού, των αξιών αυτού του εξουσιαστικού πολιτισμού και των υπηκόων του.

 

Ο Θερσίτης...

 

Δημιουργήθηκε από ανθρώπους κοινωνικά και πολιτικά δραστήριους στις περιοχές μας, με κοινό χαρακτηριστικό τους την αναρχική αντιεξουσιαστική αντίληψη. Η ύπαρξή του αποτελεί τόπο συνάντησης, πεδίο οργάνωσης των δραστηριοτήτων αλλά και σημείο επαφής με ανθρώπους που συναντάμε ή θα συναντηθούμε στις διαδρομές των επιλογών μας.

Μεγάλο μέρος των επιδιώξεων, που θα έχουν για αφετηρία τον χώρο αυτό, αφορά την δράση και την παρέμβαση σε ζητήματα και καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά στις γειτονιές μας. Το πεδίο των ζητημάτων αυτών ξεκινά από την άμεση επίπτωση στις ζωές μας που έχουν αποφάσεις και επιλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μαζικών φορέων, των κομματικών και εμπορικών συμφερόντων, και φτάνει μέχρι την Πολιτική και την άσκηση Εξουσίας σε κεντρικό επίπεδο. Επιχειρώντας έτσι να δρομολογήσουμε τρόπους από την μεριά μας για μια συνολική κριτική, αμφισβήτηση και σύγκρουση με τον Πολιτισμό που μας περιβάλλει.

Καρδιά του Θερσίτη είναι η Συνέλευση, ο διαχειριστικός του χώρου χαρακτήρας της, δηλαδή η λειτουργία, η συντήρηση και η οργάνωσή του, αλλά και η πολιτική της υφή, δηλαδή η παραγωγή λόγου και άποψης, οι πρακτικές και οι δραστηριότητες που συναποφασίζονται μέσα σ’ αυτή καλύπτουν όλη την ουσία και τις πτυχές του εγχειρήματος.

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι η ελεύθερη συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, υπό το πρίσμα της ισοτιμίας του λόγου, της άποψης και των σχέσεων μέσα και έξω από αυτή και βρίσκεται μακριά αλλά και ενάντια από ψηφοφορίες και πλειοψηφικές λογικές. Η συνέλευση πραγματώνει και δρομολογεί αποφάσεις που παίρνονται μέσα σε αυτή, αλλά επίσης στηρίζει και προωθεί την όποια διαφορετική άποψη και πρωτοβουλιακή δράση, που εκφράζεται στο πλαίσιο των αξιών και επιδιώξεων που έχουν συμφωνηθεί από κοινού.

Το εγχείρημα αυτό θα είναι ζωντανό όσο θα αποτελεί ένα από τα σημεία της δράσης και όχι τον αυτοσκοπό της. Γνωρίζει καλά πως οι λύσεις για τα ζητήματα που πραγματεύεται (ακόμη και τα ίδια του τα χαρακτηριστικά) είναι διαρκώς σημεία αγώνα, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην κοινωνία. Επιδίωξή του είναι η πραγμάτωση της αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων που όντας καταπιεσμένοι, αποζητούν τρόπους εξέγερσης ενάντια στο υπάρχον, της αλληλεγγύης που είναι η απαραίτητη εκείνη κίνηση που διευρύνει τον αγώνα κάποιου για απελευθέρωση σε κοινή και κοινωνική υπόθεση. Επιδίωξή του είναι η ρήξη με κάθε είδους εξουσία, οργανωμένη ή όχι, ηθελημένη ή μη, από το επίπεδο των μηχανισμών επιβολής της μέχρι όλο το φάσμα της καθημερινής μας ζωής

 

Νέστορος και Ευαγγελιστρίας, Ίλιον (aπέναντι από τό τέρμα του 732)

http://thersitis.espiv.net

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

[Για να κατεβάσετε το κείμενο σε μορφή pdf πατήστε εδώ