Από την αντιφασιστική συναυλία στον πευκώνα Αγ. Αναργύρων

 

Στις 22 του Ιούνη, στο τμήμα του πευκώνα των Αγ. Αναργύρων το οποίο έμεινε ακέραιο από τους οδοστρωτήρες της «ανάπτυξης», διοργανώθηκε εκδήλωση-συναυλία από άτομα (αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, αντιφασίστες) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενάντια στον κοινωνικό εκφασισμό.

 

 

 

 

 

Η αντιφασιστική θεματολογία της βραδιάς και της συναυλίας ήταν μια επιλογή σύμφωνη με τον χαρακτήρα της συνέλευσης των διοργανωτών αλλά και των περιεχομένων που αυτοί-ές έχουν επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου όπως και των κοινωνικών-τοπικών παρεμβάσεών τους στο διάστημα αυτό.

 

 

Πρόθεσή μας ήταν μια συνολικότερη ανάδειξη των ζητημάτων που άπτονται της διαδικασίας του κοινωνικού εκφασισμού, για αυτό και φροντίσαμε να φωτίσουμε όλες τις κυριαρχικές και κοινωνικές πτυχές ενός φαινομένου εν εξελίξει.

 

 

Το έντυπο υλικό, τα ταμπλό, οι εγκαταστάσεις στον χώρο, τα πανό, το σχετικό βίντεο (που για τεχνικούς λόγους τελικά δεν προβλήθηκε αλλά αφέθηκε για μια μελλοντική προβολή), τα κείμενα των μουσικών σχημάτων αλλά και ο λόγος τους στα μικρόφωνα, όλα ήταν φροντισμένα έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την «ολότητα» της αντίστασης ενάντια στον κοινωνικό εκφασισμό.

 

 

Το περιεχόμενο της βραδιάς αυτής δε θα μπορούσε παρά να χαρακτηρίζεται από τις αξιακές αναφορές που διέπουν τις αντιλήψεις μας, τη δράση μας αλλά και τον ίδιο τον αντιφασιστικό αγώνα.

 

 

Ο αυτοοργανωμένος τρόπος λειτουργίας των διαδικασιών που παρήγαγαν αυτή την εκδήλωση αλλά και όσων επι μέρους σχημάτων συμμετείχαν σε αυτήν, η ανυπαρξία οποιουδήποτε αντιτίμου στη συναυλία και στο έντυπο υλικό που διακινήθηκε, η απουσία κάθε εμπορευματικής προϋπόθεσης για την συμμετοχή σε αυτή τη βραδιά, η απέχθεια προς κάθε θεαματική διαδικασία και μορφή της βραδιάς, η εχθρική σχέση με χορηγίες και πατροναρίσματα από μηχανισμούς χειραγώγησης και αφομοίωσης όπως δημόσιοι φορείς, κόμματα και δήμοι, η απουσία έμφυλων, εθνικών και άλλων διαχωρισμών από το στήσιμο της εκδήλωσης έως την περιφρούρησή της κ.ά.

 

 

 

Με αυτά τα χαρακτηριστικά και με την επιλογή του χώρου της εκδήλωσης υπαγορευμένη από την πρόθεσή μας για επανοικειοποίηση χώρων που ζούμε και κινούμαστε καθημερινά, η βραδιά αγκαλιάστηκε από ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας (και όχι μόνο) των περιοχών μας.

 

 

Περίπου 200 άτομα βρέθηκαν στον πευκώνα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αρκετοί άλλοι πέρασαν για να πάρουν μια γεύση.

 

 

Μακριά από λογικές επιτυχίας-αποτυχίας, το εγχείρημα αυτό ήταν εκ των πραγμάτων γόνιμο και ζωντανό. Για τις επαφές και τις σχέσεις που δημιούργησε, για τη δυνατότητα άρθρωσης και απλώματος του αντιφασιστικού αγώνα στις γειτονιές μας, για τον πολιτισμό της ελευθερίας και της αυτοοργάνωσης που καλλιέργησε, για τα επόμενα βήματα αγώνα που χάραξε.

 





Ενάντια στην εξατομίκευση, το φόβο και το μισανθρωπισμό, οι γειτονιές μας είναι και θα παραμείνουν προπύργια αγώνα, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

 

 

[Περισσότερα βίντεο από την αντιφασιστική συναυλία θα βρείτε εδώ.]

 

[Κείμενα και αναλύσεις με αφορμή την συναυλία θα βρείτε εδώ: 1, 2, 3]