Από την ανάγκη της έκφρασης, στην προσπάθεια αποτύπωσης μιας βάναυσης πραγματικότητας με γραμμές, σκίτσα, σχέδια που στροβιλίζονται αλλόκοτα με αναγνώσματα, εμπειρίες και φράσεις. Τέσσερα σκίτσα από τον σύντροφο Α.
1. Στην πυρά...
«...πιστεύω ότι δεν υπολογίζουνε τους ανθρώπους αυτούς, τι θ’απογίνουν μετά, τι θα κάνουν μετά, πως θα βγούν στην κοινωνία μετά, μάλλον δεν κάθονται καθόλου να σκεφτούνε τις συνέπειες που θα έχουν αυτά τα άτομα μετά...γιατί εγώ πιστεύω πως για κάποιους ψήφους γίνανε όλα αυτά...»
[Απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε μία από τις κοπέλες που διαπομπεύτηκε από το κράτος και τα MME για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ "Ruins. Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης."]
2. Μerry crisis
3. Τι ωραίο πλιάτσικο ή μία ακόμη...”γραφική παράσταση”!
...καλεσμένος ήταν ο υπ. υγείας για να συνομιλήσει με γιατρούς και το θέμα ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχει δρομολογηθεί μία ριζική πολιτική μεταρρύθμιση και στο ιατρικό σώμα επικρατεί μεγάλη ανησυχία σχετικά με τη μείωση των πόρων και την «ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα».
Βρισκόμαστε στο απόγειο του ελληνικού θατσερισμού και μία σειρά επιθετικά και αντιεργατικά μέτρα έχουν αποσβολώσει και ακινητοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εκλογέων. Συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στην τετριμενοποίηση των ακροδεξιών αντιλήψεων μέσω και της συνεχούς συναίνεσης. Δραστική μείωση του κράτους πρόνοιας: περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης σε κάθε προσπάθεια διαμαρτυρίας και αντίστασης από όπου και αν προέρχεται. Εξορθολογισμός και αποκρατικοποιήσεις παραμένουν βασικοί στόχοι στα προγράμματα προϋπολογισμών.
Ο υπουργός διαβεβαιώνει με απλά μαθηματικά ότι μειώνεται ο προϋπολογισμός στην υγεία χωρίς ωστόσο να περικόπτεται καμία από τις παροχές. Είναι στο στάδιο της καριέρας του, όπου έχει προ πολλού διακόψει κάθε σχέση με τον ορθό λόγο στις πολιτικές συζητήσεις και έχει υιοθετήσει τη μέθοδο να παραθέτει αποκλειστικώς στατιστικά δεδομένα τα οποία διανθίζει κάθε τόσο με σκόρπια στοιχεία από δω και από κει.
Όταν τέθηκε το θέμα της εσκεμμένης ελλιπούς χρηματοδότησης ως προοιμίου της ιδιωτικοποίησης, η απάντηση ήταν:
«η εκτιμώμενη σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ ανέρχεται σε 18,7% και εκτιμάται με αυτό τον τρόπο ότι θα ανέλθει στο 24,2% το 2013, έναντι 23,5% το 2011. Με μείωση του πρωτογενούς για κάθε HAS * 19,24 σε πραγματικές τιμές 9,586 για κάθε FHSA με εποχική αναπροσαρμογή 748 εκατ. ευρω συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ανέρχεται σε 24,7%. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον ότι όσο η αξιωματική αντιπολίτευση γκρινιάζει εμείς δουλεύουμε».
Ανταπαντώντας η καλεσμένη γιατρίνα είπε: «Δεν αμφισβητώ την αλήθεια των αριθμών σας, αλλά δεν αμφισβητώ ούτε την αλήθεια αυτών που βλέπω κάθε μέρα με τα ίδια μου τα μάτια. Και το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο αλήθειες αντιφάσκουν μεταξύ τους. Κάθε μέρα βλέπω το προσωπικό να εργάζεται περισσότερες ώρες, με μεγαλύτερη πίεση, για μικρότερους μισθούς. Βλέπω επίσης ασθενείς να περιμένουν περισσότερο καιρό, για χειρότερη θεραπεία, σε χειρότερες συνθήκες. Και αυτά είναι δεδομένα, δυστυχώς. Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν».
Η απάντηση ήταν άμεση: «Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι οι πολλοί γιατροί όπως αποδεικνύεται και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και τους ευρωπαίους επιτρόπους για θέματα υγείας. Πολλοί γιατροί επί του συνόλου και όχι επί του κενού του ΕΣΥ, που όντως υπάρχει. Πιο συγκεκριμένα, 36 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση από τον νέο Υγειονομικό Χάρτη και 29,3 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. 64% RPR κατά τα υπεσχημένα στο CIP και 1,78 δις ευρώ οι παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων διά 451 στη δύναμη του 68,7 επαναλαμβανόμενο! 45% IPR, 73% NUT, 85,999% CFC. Ας μη γελιόμαστε, αυτά είναι πράγματα που έχουν κάνει οι πολιτισμένες χώρες 30 χρόνια πριν».
Ανταπαντώντας η γιατρός είπε:
«Επιμένω ότι δεν μπορείτε να κάνετε αποτελεσματικότερο το ΕΣΥ, αν το συνδέσετε ακόμα περισσότερο με το κόστος. Αν εξακολουθήσετε να το υπονομεύετε, όπως κάνετε αυτή τη στιγμή, και να το αντικαθιστάτε με πεπερασμένα οικονομικά κίνητρα, τότε θα καταλήξετε να έχετε ένα σύστημα υγείας λιγότερο αποδοτικό, ένα σύστημα υγείας ακριβότερο».
Η τρίτη και τελευταία απάντηση του υπουργού ήταν: «Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία. Πράγμα που σημαίνει, 60 CMO, 47 DHA, 32 TQM, 947 NAHAT, 96% επί 4 χρόνια, 37,2 σε 11 μήνες, 78,224 * 295 διά 13 μονάδες, που με τη σειρά του μας επιτρέπει να μειώσουμε δημόσιες δομές υγείας ούτως ώστε να συγκεντρώσουμε έσοδα ύψους 455,3 εκατ. ευρώ για το DTI, το DMU, το DSS, το KLF και το ERM. Δηλαδή 38% επάνω, 64% κάτω, 23,6% πάνω από το μέγιστο και το διάγραμμα 100-1. Είναι ώρα κύριοι να πείσουμε την κοινωνία ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει, και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο.” Έξις δευτέρα φύσις” όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου, και σ’ αυτό τον τόπο κάποιοι είχαν μάθει να ζουν με συγκεκριμένο τρόπο».
Κατόπιν τούτου , αποχώρησε από το στούντιο με το θριαμβευτικό ύφος ανθρώπου ο οποίος έχει τελικά κατακτήσει τα μέσα ενημέρωσης. Και τα είχε κατακτήσει, κατά κάποιον τρόπο.
[Διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο "Τι ωραίο πλιάτσικο" του Τζόναθαν Κόου]
4. State of
H εποχή που αφήνεσαι ανατέλλει
σαν ένα έργο που έμεινε μισό
αυτοί που περισσεύουν στο τσιγκέλι
το κελί αυτού του κόσμου είναι ανοιχτό.
από τον Α.