Κείμενο για τον αγώνα των κατοίκων ενάντια σε κεραία κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά της Αλαμάνας στο Ίλιον (Μάρτης 2014)

 

 

 

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ  3G ΣΗΜΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ…

 

Στις 9 Μάρτη η συνέλευση κατοίκων γειτονιάς του Iλίου μαζί και με άλλο κόσμο της περιοχής προχώρησαν σε παρέμβαση και σε προσωρινή καταστροφή κεραίας κινητής τηλεφωνίας (βλ. vodafone) που εξέπεμπε από την ταράτσα του σπιτιού που βρίσκεται στην οδό Δήμητρας 6. Παρά την παρουσία πολυάριθμων μπάτσων, οι συγκεντρωμένοι έκοψαν τα καλώδια της κεραίας με γερανό. Ο «γενναίος» ιδιοκτήτης που τις προηγούμενες μέρες δήλωνε πως η κεραία δεν θα κατέβει από την ταράτσα του σπιτιού του και θα μείνει εκεί επειδή έτσι θέλει αυτός, είχε φροντίσει να εξαφανιστεί από την γειτονιά. Λίγο μετά από τη παρέμβαση, συνελήφθη ο οδηγός του γερανού. Στις 14 Μάρτη συνεργείο της εταιρίας edil hellas (μετά από εντολή της Vodafone) εμφανίστηκε στο σπίτι για να ξανασυνδέσει την κεραία, όπως και έκανε (και πάλι με την παρουσία μπάτσων φυσικά). Με το που έγινε αυτό αντιληπτό από τους γείτονες, άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση έξω από το κτήριο. Οι συγκεντρωμένοι/ες έκαναν αυθόρμητη πορεία και απέκλεισαν το κατάστημα της Vodafone που βρίσκεται στο Ίλιον.

 

 

 

 

 

…ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΜΑΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ…

 

Σύμφωνα με τον νόμο για την διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών του 2011, οι κεραίες που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, το 80% τουλάχιστον δηλαδή από αυτές που υπάρχουν, θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά για δύο χρόνια. Και πλέον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να στήσουν τα συστήματά τους με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν χρειάζεται όμως να είναι κανείς επιστήμονας για να καταλάβει πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ βλαβερή για κάθε ζωντανό οργανισμό. Και ιδιαίτερα όταν αυτές τοποθετούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές (που συνήθως –καθόλου τυχαίο- είναι και ταξικά προσδιορισμένες).

Ο καρκίνος όμως και ο κανιβαλισμός των εταιρειών, δεν είναι θέμα νομιμότητας. Το έχουμε ξαναπεί: νόμιμο είναι –ή γίνεται- οτιδήποτε μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επενδυτών. Από τα ΧΥΤΑ, τα μεταλλεία χρυσού (στις Σκουριές), τα εργοστάσια της ΔΕΗ που σκορπάνε καρκίνο στις περιοχές που βρίσκονται, μέχρι την προσπάθεια υποβάθμισης του πάρκου Τρίτση με σκοπό την εμπορευματική του αξιοποίηση, τη “διευκόλυνση” των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στις περιοχές μας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το κόκκινο χαλί που θέλει να στρώσει στους επενδυτές το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, περνάει πάνω από τις ζωές μας.  

Εναρμονισμένοι με τις προσταγές των “αναπτυξιακών προγραμμάτων” και οι δημοτικοί φορείς. Συγκεκριμένα, ο δήμος Ιλίου - που με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθεί να επιβάλλει ένα αποστειρωμένο αστικό τοπίο (βλ. κατέβασμα πολιτικών αφισών και εξαφάνιση πολιτικού λόγου από τους δρόμους) - αδυνατεί να κρύψει πίσω από την βιτρίνα της Καθαρής Πόλης και τις εμπορικές φιέστες τύπου «Λευκής Νύχτας» όχι μόνο την απόλυτη αδιαφορία του για όλα τα παραπάνω αλλά την πλήρη σύνταξή του με τα συμφέροντα των εταιριών. Επειδή όμως το ζήτημα των κεραιών και των ζωών μας δεν είναι για πολιτικά παιχνίδια κανενός χειραγωγού, δεν είναι πεδίο για «ψηφαλάκια» (έρχονται και εκλογές…!)  πρέπει να καταλάβουμε καλά ένα πράγμα και να είμαστε ανυποχώρητοι-ες: πως ο πολιτισμός της εξουσίας δεν βελτιώνεται μόνο καταστρέφεται και δεν υπάρχει κανείς «σωτήρας» πέρα από τις ίδιες μας τις δυνάμεις, τις συνειδήσεις και τις πράξεις αντίστασης. Ο αγώνας στη συγκεκριμένη γειτονιά αποδεικνύει πως μπορούμε να κερδίσουμε έδαφος απέναντι στην βαρβαρότητα που εκπέμπει ειρωνικά πάνω από τα κεφάλια μας με 3G σήμα.

Ο κανιβαλισμός λοιπόν δεν είναι μια έννοια αφηρημένη. Υπάρχει δίπλα μας, απέναντι από το σπίτι μας, έχει υπόσταση και μας επιτίθεται: είναι τα συμφέροντα των εταιριών που σπέρνουν καρκίνο για να μπορούν να διαφημίσουν το καθαρό σήμα τους και να αυξάνουν τα κέρδη τους. Είναι όμως και η φιλάργυρη γλοιώδικη λογική που κατοικεί στα κεφάλια μερικών και σπέρνει καρκίνο χέρι-χέρι με τις εταιρίες. Αυτών που μια ζωή θα είναι οι γλείφτες του κεφαλαίου και των από πάνω, μπας και τους πετάξουν κανένα ξεροκόμματο από τα υπέρογκα κέρδη. Αυτών που μια ζωή θα είναι στην απέναντι πλευρά, από επιλογή. Και αν νομίζουν ότι θα κερδίζουν φράγκα από εμάς και τις ζωές μας, θα πρέπει να τους ανταποδώσουμε το ανάλογο κόστος σε κάθε επίπεδο. Αν θέλουν να μας κάνουν το «βίο αβίωτο» ας αντιστρέψουμε τους όρους σε κάθε επίπεδο.

Να ξέρουν ότι οι γειτονιές μας είναι φιλόξενες μόνο για όσους και όσες έχουν συνείδηση της ταξικής και κοινωνικής τους θέσης. Για όσους/ες ξέρουν ότι βρίσκονται στην πλευρά των καταπιεσμένων. Για εμάς τους από κάτω: τους εργαζόμενους/ες σε μοντέρνες γαλέρες για την «ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» (της τσέπης των αφεντικών δηλαδή), τους μετανάστες/τριες, τους άνεργους/ες, τους εξαθλιωμένους,  τους αντιστεκόμενους/ες, τους διαφορετικούς/ες, τα «πειραματόζωα» της υψηλής τεχνολογίας.

 

…ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ!

 

  

 

[Για να κατεβάσετε το κείμενο σε αρχείο μορφής pdf πατήστε εδώ] 

 

 

[Διαρκής ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του αγώνα των κατοίκων του Ιλίου ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα βρείτε εδώ]

 

[Βίντεο από παρεμβάσεις των κατοίκων τις τελευταίες μέρες για την κεραία στην οδό Δήμητρας (περιοχή Αλαμάνας) στο Ίλιον θα βρείτε εδώ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7]

 

 

{noembedvideo}