Συναντήσεις Ραδιουργίας στον Θερσίτη: Εργαστήριο Πόλεμος και Εξέγερση - Συζήτηση για τον πόλεμο στην Γάζα (Οκτώβριος 2023)

 

Mετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς αποκαλύπτει τα όρια της καθαρά κατασταλτικής προσέγγισης του παλαιστινιακού ζητήματος. Η «εξόντωση της Χαμάς» για το Ισραήλ-σύμβολο της συλλογικής Δύσης  σημαίνει να εκτεθεί στην πιθανότητα μαζικών αναταραχών στη Δυτική Όχθη και στο άνοιγμα ενός ακόμη στρατιωτικού μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο (Χεζμπολάχ). Τίποτα λιγότερο δηλαδή, από έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με απρόβλεπτες ωστόσο συνέπειες. Γιατί ο πόλεμος είναι παντού, είναι η άλλη όψη της τρέχουσας καπιταλιστικής πραγματικότητας που μεταβάλλεται ραγδαία.

Στην Γάζα όμως, ο πόλεμος δεν σταμάτησε ποτέ. Στη «μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου» στριμώχνονται  2,5 εκατ. άνθρωποι σε λίγα τετραγωνικά χλμ γης. Και αυτή η φυλακή έχει τους φύλακές της. Όχι μόνο «εξωτερική φρουρά» από τον hitech δολοφονικό στρατό του Ισραήλ, που φροντίζει ανά περιόδους να υπενθυμίζει πως ο μοναδικός ορίζοντας των κατεχόμενων είναι η υποτίμηση, η εκμετάλλευση και ο θάνατος. Αλλά έχει και τους δεσμοφύλακες στη μέσα πλευρά των τειχών, τις διάφορες κοσμικές (παλαιστινιακή Αρχή) και θρησκευτικές (Χαμάς κτλ.) ηγεσίες που φροντίζουν να καταστέλλουν κάθε κοινωνική διεκδίκηση που δεν ευθυγραμμίζεται με τη δική τους εξουσία.

Ο ανθρωπισμός θολώνει την κατανόηση των αιτιών του πολέμου και αναπόφευκτα οδηγεί σε συμψηφισμούς βίας, πάντοτε σε βάρος των καταπιεσμένων. Από την πλευρά μας, μισούμε τον πόλεμο των κυρίαρχων όποια στολή κι αν φοράει, τις σημαίες του όποιο χρώμα κι αν έχουν, γιατί νιώθουμε τις πολιορκημένες/ους ως κομμάτι μας, την οργή τους οργή μας, γιατί στους λιποτάκτες και αρνητές στράτευσης στο Ισραήλ διαβάζουμε τις δικές μας λιποταξίες και αρνήσεις.

Ενάντια στο ελληνικό κράτος και τον στρατό του που οργανώνει τα «εθνικά σχέδια» και τις αιματηρές του συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μόνο  οι κοινοί αγώνες των καταπιεσμένων, εδώ, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη μπορούν να σταματήσουν την πολεμική μηχανή των κυρίαρχων.

ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ

Συναντήσεις Ραδιουργίας #1

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/11/2023, 18:30

Εργαστήριο Πόλεμος και Εξέγερση: Συζήτηση για τον πόλεμο στην Γάζα

στον χώρο του Θερσίτη, νέστορος & ευαγγελιστρίας, ίλιον

[Για να κατεβάσετε την αφίσα σε αρχείο μορφής .Pdf πατήστε εδώ]