Αφίσα συγκέντρωσης ενάντια στις γιορτές της κατανάλωσης και της δημοκρατίας

Η αφίσα σε μορφή pdf

 

Από τις γιορτές της δημοκρατίας

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ξαναζωντανεύουν εκείνο το γελοίο φάντασμα που εμφανίζεται μια φορά στα 4 χρόνια, τον «κυρίαρχο λαό». Τα  ψευτοδιλήμματα δίνουν και παίρνουν. Από την μια τα αριστερά προσχήματα «ευαισθησίας», οι ξεφτιλισμένες επιδοματικές πολιτικές και τα «φιλεργατικά» ξεροκόμματα, και από την άλλη, η «επάρατος» δεξιά με τα -χωρίς προσχήματα- κηρύγματα πυγμής, ασφάλειας, επενδύσεων και παραγωγικότητας. Δεν πρόκειται για δύο κόσμους που συγκρούονται, αλλά για δύο διαφορετικές όψεις των ίδιων κυριαρχικών πολιτικών: της εκμετάλλευσης και υποτίμησης μεγάλων κοινωνικών κομματιών (ντόπιων και μεταναστών), της διεύρυνσης  των κοινωνικών διαχωρισμών… Τα κόμματα θέτουν ως απαίτηση της εποχής το σύνθημα  «επιστροφή στην ανάπτυξη = επιστροφή στην κανονικότητα». Ανάπτυξη και κανονικότητα σημαίνει επιταχυμένη λεηλασία εργασιακών σχέσεων, τόπων και περιβάλλοντος. Σημαίνει απόλυτη αορατότητα για ένα τεράστιο κοινωνικό κομμάτι ντόπιων και μεταναστών-τριων που διαβιούν στα όρια της απόλυτης ή σχετικής εξαθλίωσης.

ως τις γιορτές των δημάρχων και των εμπόρων

Η «λευκή νύχτα» που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά ο δήμος Ιλίου στις 29 Ιούνη, μια βδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι άλλη μια θλιβερή γιορτή κατανάλωσης, άρτου και θεάματος και «ανεμελιάς». Είναι η γιορτή που απαιτεί «πρόθυμους» και ξεθεωμένους εργάτες/τριες λάστιχο ως χαμογελαστούς υπηρέτες. Είναι η γιορτή που μετατρέπει το κέντρο της πόλης σε μια Ειδική Ζώνη, ένα χώρο κατακλυσμένο από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα.  Μια πραγματικότητα αποξένωσης, με διάσπαρτες ατομικότητες που επικοινωνούν μονάχα μέσα από τα προϊόντα και τις «εμπειρίες» που αγοράζουν και καταναλώνουν. Ένας φανταχτερός θεσμός που «υπόσχεται» λάμψη κατανάλωσης σε κάποιους  για να βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερο σκοτάδι όσες/ους βιώνουν τον πολιτισμό της εξαθλίωσης και της καταπίεσης.

Να επιτεθούμε στην κανονικότητα του ΗΣΥΧΙΑ-ΤΑΞΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Δεν συμμετέχουμε στην δημοκρατική εκλογο-πανήγυρη των «εθνικών εκλογών» και στην καταναλωτική εμπορο-πανήγυρη της «λευκής νύχτας». Δεν πειθόμαστε από τα διλήμματα που μας θέτουν τα κόμματα και τα αφεντικά μας. Δεν δεχόμαστε την ψευδεπίγραφη ευδαιμονία των εμπορευμάτων και των διασκεδαστών. Οι γιορτές αυτές είναι ένας σαρκασμός στο πρόσωπο όλων εμάς, που βιώνουμε με τους ωμότερους τρόπους την ολομέτωπη επίθεση των αφεντικών πάνω μας. Το στοίχημα για όλες εμάς, τις καταπιεσμένες/ους αυτού του κόσμου, πάντα παραμένει το ίδιο: ή θα συνεχίσουμε να ζωγραφίζουμε τα ερείπιά μας με φανταχτερά χρώματα ή θα αρνηθούμε μια και καλή τις «απαιτήσεις της εποχής».

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ & ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου / 7 μ.μ. / Πλατεία Δασκάλας (Πάριδος & Ευαγγελιστρίας) – Ίλιον