Για το στρατοδικείο του Χάρη Ρίτσιου από την Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης

 

Το προχθεσινό (σ.σ.: 25/6/2014) στρατοδικείο του Χάρη Ρίτσιου δε διέφερε σε τίποτα από τις προηγούμενες υποθέσεις ολικών αρνητών, σε ό,τι αφορά στην πολιτική αντιπαράθεση. Ένας διωκόμενος ολικός αρνητής και δεκάδες αλληλέγγυοι στάθηκαν απέναντι από τους στρατοδίκες, υπερασπιζόμενοι τη σύγκρουση με τη μιλιταριστική μηχανή, ανοίγοντας μία σειρά πολιτικών περιεχομένων, ιστορικών αλλά και τρεχόντων παραδειγμάτων της χακί βαρβαρότητας, βιωματικών περιγραφών που εξέθεσαν τη στρατιωτική κρεατομηχανή, ξεκαθαρίζοντας ότι υπόλογοι των πράξεών τους είναι στρατοκράτες κι όχι οι αντιμιλιταριστές. Μία έδρα ιδεολογικά σαθρή, ανίκανη να αρθρώσει τον παραμικρό αντίλογο, ανήμπορη εκ φύσεως να αφομοιώσει την αντιθεσμική στάση της ολικής άρνησης, συνεχίζοντας το θεσμικό θέατρο του παραλόγου, ψελλίζοντας μονάχα ελάχιστες φράσεις από νομικίστικες εγκλήσεις της εναλλακτικής θητείας. Ένας ακόμα ολικός αρνητής που αντιπαρατέθηκε ανοιχτά μπροστά στους διώκτες του, αρνούμενος να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε ό,τι διαρθρώνει την συνειδητή του αντίθεση στο χακί. Στρατιωτικοί εισαγγελείς που ενώ από την ασφάλεια και τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους εκδίδουν απίθανα εντάλματα σύλληψης, διώξεις και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, τηρούν μία -χαρακτηριστική και ενδεικτική των κατασταλτικών ηθών που προάγουν- σιγή ιχθύος για τις επιλογές τους, όταν βρίσκονται ενώπιον των ολικών αρνητών που στοχοποιούν.

 

Η μόνη διαφοροποίηση στο στρατοδικείο του Χ. Ρίτσιου έγκειται στις νομικές ακροβασίες των στρατοδικών πάνω στην απόφαση. Αυτή τη φορά, σε μία συνεδρίαση για τη δίωξη ενός ολικού αρνητή εκδικάστηκε το ίδιο αδίκημα της ανυποταξίας… εις διπλούν. Μία ανυποταξία για μία κλήτευση του 2004 και μία ανυποταξία για μία κλήτευση του 2014, 12 μήνες καταδίκης για την πρώτη και 2 μήνες καταδίκης για τη δεύτερη, με 3ετή αναστολή. Τα εμφανή αλλά και τα έμμεσα συμπεράσματα από μία τέτοια υπόθεση ποικίλλουν και θα ακολουθήσει μία αναγκαία επεξεργασία του νέου αυτού στρατιωτικού πειραματισμού, πέρα από την αστειότητα της στρατιωτικής δικαιοσύνης και των εκπροσώπων της.

 

Η στάση του συντρόφου, όπως επίσης και των αλληλέγγυων, υπήρξε σαφής και ρητή, τόσο κατά την ημέρα του στρατοδικείου όσο και την προηγούμενη όπου με ταυτόχρονη συγκέντρωση αλληλεγγύης ο Χάρης έσπασε το ένταλμα σύλληψής του. Κανένας ολικός αρνητής δε θα μείνει μόνος του απέναντι στις διώξεις. Οι εκδικητικές μεθοδεύσεις των ενταλμάτων σύλληψης, τα αυτόφωρα, οι δίκες και τα 6χίλιαρα το μόνο που κάνουν είναι να τσιμεντώνουν τις αρνήσεις, να απλώνουν την αλληλεγγύη, να βαθαίνουν τη ρήξη και να πεισμώνουν τις επιλογές των αντιμιλιταριστών. Για του λόγου το αληθές, στο τέλος της ομιλίας του, ο Χάρης παρέδωσε στο στρατοδικείο την πρόσφατη δήλωση ολικής άρνησης στράτευσης δύο ακόμα συντρόφων από το Ξυπόλυτο Τάγμα. Στην ολοκλήρωση της τοποθέτησής του χειροκροτούσαν ακόμα και οι άνθρωποι που ήταν παρόντες για άλλες υποθέσεις του πινακίου εκείνης της ημέρας.

 

Ο Χάρης, ο κάθε ολικός αρνητής στράτευσης και όλοι οι αλληλέγγυοι/ες ξέρουν πολύ καλά το βάρος των επιλογών τους. Αναπόφευκτα θα το μάθουν και οι επίδοξοι στρατιωτικοί σερίφηδες μαζί με όλους τους νεροκουβαλητές τους.

 

 

[Αναδημοσίευση από το blog της Πρωτοβουλίας για την Ολική Άρνηση Στρατευσης]