ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΜ (12/2016)

 

Τους τελευταίους μήνες, προχωρήσαμε στην μεθοδική αφαίρεση και απενεργοποίηση των νέων επικυρωτικών μηχανημάτων που εγκαταστάθηκαν στα λεωφορεία και τα τρόλεϋ στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Τα νέα επικυρωτικά μηχανήματα στα λεωφορεία και τα τρόλεϋ αποτελούν κομμάτι της συνολικότερης τεχνολογικής αναβάθμισης της επιτήρησης και ελέγχου όσων χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μαζί με τις μπάρες ελεγχόμενης ροής & πρόσβασης στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ,ΜΕΤΡΟ), τα τουρνικέ στα λεωφορεία, την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την εισαγωγή καμερών στο εσωτερικό των συρμών και τις προσλήψεις νέων ελεγκτών (ρουφιάνων-κεφαλοκηνυγών...) αποτελούν τις επιμέρους εκφάνσεις του νέου οξυμένου πολέμου του κράτους και των αφεντικών στο πεδίο της καθημερινής μετακίνησης, στο πεδίο των ΜΜΜ. Τα ΜΜΜ μετατρέπονται σε ζώνες πλήρους ελέγχου κα επιτήρησης για τους χρήστες και τους εργαζόμενους σ’ αυτά, το κόστος ενός καθημερινού εκβιασμού αυξάνεται περαιτέρω, όσοι και όσες αδυνατούμε ή αρνούμαστε να σηκώσουμε το βάρος αυτό κηνυγιόμαστε, στοχοποιούμαστε, πεταγόμαστε έξω από τα ΜΜΜ.

Γι’ αυτό και αποφασίσαμε με απλά μέσα να σαμποτάρουμε τους μηχανισμούς αυτούς, πριν καν τεθούν σε επίσημη λειτουργία. Άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε «αφοπλίζοντας» πλήρως οχήματα λεωφορείων ή τρόλευ, αφαιρέσαμε δεκάδες επικυρωτικά μηχανήματα, λύνοντας 4 βίδες (βίδες τύπου allen νο4 ή torx) και κόβωντας ένα καλώδιο με έναν απλό κόφτη καλωδίων. Ουσιαστικά, ως καθημερινοί χρήστες των ΜΜΜ, επιλέξαμε να αντισταθούμε έμπρακτα στον διαφαινόμενο αποκλεισμό μας από αυτά, επιλέξαμε να υπερασπιστούμε έμπρακτα τη δυνατότητα μας να μετακινούμαστε ελεύθερα χρησιμοποιώντας και τα ΜΜΜ. Με τον τρόπο μας, επιλέξαμε να συμμετάσχουμε και να προωθήσουμε την πολύμορφη καμπάνια για το σαμποτάζ των συστημάτων ελέγχου και επιτήρησης και για τις ελεύθερες μετακινήσεις για όλους και όλες χωρίς ελέγχους/αντίτιμα/εισιτήρια. Με τον τρόπο μας, επιλέξαμε να επιτεθούμε στα εργολαβικά συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-LGCNS, κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει την εγκατάσταση όλων των παραπάνω μηχανισμών ελέγχου στα ΜΜΜ έναντι 95 εκατομμυρίων ευρώ και στην οποία ανήκουν οι μηχανισμοί αυτοί για τα επόμενα 12 χρόνια, οπότε και θα περάσουν στην ιδιοκτησία του ΟΑΣΑ.

Καλούμε στην πολύμορφη στήριξη και ενίσχυση της αγωνιστικής καμπάνιας ενάντια στα συστήματα ελέγχου και επιτήρησης στα ΜΜΜ και υπεράσπισης των ελεύθερων μετακινήσεων για όλους και όλες.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΥΓ. Αφιερώνουμε τις κινήσεις μας στις καθαρίστριες στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ οι οποίες εδώ και μήνες στέκονται συλλογικά και μαχητικά απέναντι στα συμφέροντα εργολάβων-ΟΣΥ απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων ολόκληρων μηνών και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Γυναίκες, ντόπιες και μετανάστριες, ενωμένες δίνουν ένα πολύτιμο μάθημα ταξικής αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας στην εποχή της παραίτησης, του συμβιβασμού, του κανιβαλισμού. Είμαστε μαζί τους.


Σύντροφοι-συντρόφισσες από γειτονιές της Αθήνας

[Αναδημοσίευση από το Αθηναϊκό Indymedia]