“Στους αγωγούς απ’ την Ρωσία, ρέει άφθονο το αίμα απ’ την Τσετσενία”

Αρχές Δεκέμβρη του 2001 αναρτάται γιγαντοπανό με αυτό το σύνθημα στην αριστερή πλευρά της Συγγρού και συγκεκριμένα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από το αντιεξουσιαστικό στέκι της σχολής. Κάτι που είναι ορατό όχι μόνο από τους περαστικούς της λεωφόρου αλλά και από το απέναντι ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πούτιν και το επιτελείο του, κατά την πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Η ενόχληση της Ρώσικης αντιπροσωπείας εκφράζεται με τηλεφώνημα στην Πρυτανεία όπου ζητείται η υποστολή του πανό που προσβάλει τον Πρόεδρο και την πολιτική της χώρας τους. Ωστόσο, με την περιφρούρηση των μελών του στεκιού, θα παραμείνει εκεί. Ο Πρύτανης θα διαχωρίσει απλά την δική του θέση και θα πάει στην εκδήλωση του Μπαμπινιώτη για την στέψη του καλεσμένου ως επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ (*). Αυτό το γιγαντοπανό θα είναι και η μοναδική σχεδόν αντίδραση στην “φιλοξενία” ενός ανερχόμενου πολεμάρχη – δικτάτορα, υπεύθυνου για την 2η Ρώσικη εισβολή στην Τσετσενία (αλλά και για αυτές που θ’ ακολουθήσουν σε Αμπχαζία, Γεωργία, Υπερδνειστερία. Κριμαία, Συρία, Ουκρανία).

Όλοι οι υπόλοιποι επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς, τόσο σ’ εκείνη όσο και στις επόμενες επισκέψεις του Ρ.Α.Σ.Πούτιν, θα του σφίγγουν το χέρι και θα του προσφέρουν ατελείωτα rim jobs, επιδιώκοντας να κάνουν bussines μαζί του σε όλους τους τομείς. Άλλωστε και ο ίδιος, σ’ αυτές τις πρώτες του περιοδείες στην Δύση, καταφθάνει σαν πλασιέ φυσικού αερίου, οπλικών συστημάτων, τουριστικών πακέτων, ορθόδοξης πίστης, συγκαλυμμένης πορνείας, ενοικίασης υπηρεσιών μαφίας, κομμουνιστικού μεγαλείου αλλά και αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας. Όλοι τότε αγαπούν τον Ρώσο Πράκτορα και συνδιαλέγονται για δυο δεκαετίες μαζί του. Αλλά μόλις πρόσφατα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακαλύπτουν ξαφνικά το αιμοσταγές του πρόσωπο…

Όλοι; Όχι, σ’ ένα ανυπόταχτο Γαλατικό χωριό ονόματι “Θερσίτης” κάπου στο Ίλιον, στις 14 Δεκεμβρίου του 2001, πραγματοποιείται μια αντιμιλιταριστική εκδήλωση αντιπληροφόρησης για τον πόλεμο στην Τσετσενία.


Εκτός μ
ίας μίνι-εισήγησης και της προβολής ταινίας, θα μοιραστεί και ένα “Μικρό Εγχειρίδιο Ιστορίας” για την συγκεκριμένη υπόθεση και με αφορμή την επίσκεψη Πούτιν και τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας-Ρωσίας. Πέραν της ιστορικής και αρχειακής του σημασίας, δυστυχώς, εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο καθώς περιλαμβάνει μαρτυρίες πολέμου και κριτική ρώσων αντιφρονούντων. Άγνωστες πτυχές αλλά τόσο καθοριστικές στην κατανόηση του πολεμοκάπηλου καθεστώτος που οδήγησε στην σημερινή ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία.


Περιεχόμενα:

  • Εισαγωγή: Διαβεβαιώνω ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι απολύτως εγγυημένα” (και δοκιμασμένα στον λαό της Τσετσενίας)
  • Μικρό χρονικό ενός δεκάχρονου πολέμου
  • Το ένδοξο προσωπείο του ρωσικού στρατού
  • Η πολιτική νοοτροπία στη Ρωσία
  • Η ηθική εξουθένωση των νεοσυλλέκτων
  • Τσετσενία: ο πόλεμος Πούτιν
  • Η κατάσταση στην Τσετσενία σήμερα
  • Εκλογές ‘99: ο πόλεμος χρειάζεται μόνο στους πολιτικούς
  • Απλώς ήθελα να πεθάνω χωρίς πόνο
  • Τσετσενία: 10 χρόνια συγκρούσεων και πολέμου (αφίσα)

Κατεβάστε το έντυπο "Μικρό Εγχειρίδιο Ιστορίας" σε αρχείο μορφής .Pdf πατώντας εδώ.

 

Αναδημοσίευση από:

Not For Sale
Only for Trade – To the Anti-Culture Sharing