Την Παρασκευή 18/10 έγινε στον Θερσίτη η πρώτη συνάντηση για τα αυτοοργανωμένα μαθήματα και παρουσίαση του εγχειρήματος. Ταυτόχρονα έγινε και μια μικρή  αποτίμηση του εγχειρήματος (τόσο για τις θετικές πλευρές του όσο και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες  που ανακύπτουν) κυρίως μέσα από τη βιωμένη εμπειρία όσων συμμετέχουν ως «συναυτουργοί» στα μαθήματα.

 

Το ραντεβού –για επιπλέον συμμετοχές αλλά και για οριστική διευθέτηση του προγράμματος των μαθημάτων- ανανεώθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 25/10 στις 7μ.μ. στο χώρο του Θερσίτη.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως κάθε μάθημα έχει τον δικό του ιδιαίτερο εσωτερικό ρυθμό, που δεν παρακολουθεί τη γραμμική σχέση "αρχάριου" και "προχωρημένου" (και βέβαια τη σχέση δασκάλου-μαθητή αλλά και τη γραμμική σχέση «κατοχής της γνώσης»). Για παράδειγμα, αρκετά μαθήματα συνεχίζουν και εξελίσσονται από περσινές χρονιές αλλά αυτό δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κανέναν «καινούριο μαθητή».  Ο εσωτερικός ρυθμός των μαθημάτων καθορίζεται από τις συλλογικές ανάγκες της κοινότητας που συμπράττει στο κάθε φορά γνωστικό πεδίο. Έτσι καθορίζεται ανάλογα και ο τρόπος και ο ρυθμός μετάδοσης της γνώσης, είτε με τεχνικούς τρόπους όταν το γνωστικό πεδίο δεν επιτρέπει κάτι άλλο (δηλαδή με δημιουργία 2 διαφορετικών ταχυτήτων ομάδων) είτε τις περισσότερες φορές υπάρχει μια (λόγω πλέον και μιας συσσωρευμένης εμπειρίας 3 χρόνων μαθημάτων τόσο στους «δασκάλους» όσο και στους «μαθητές») συνολική οριζόντια μετατόπιση του τρόπου μετάδοσης της γνώσης. Αυτό εξάλλου κατατέθηκε και στη συζήτηση στις 18/10 σχεδόν από όλους τους «δράστες» των μαθημάτων: η δημιουργία κοινότητας γνώσης καθορίζει τον τρόπο του μαθήματος, σπάει την καθετοποίηση, επιλύει προβλήματα για τον εαυτό της χωρίς αποκλεισμούς, διερωτάται διαρκώς για τα διδακτικά της εργαλεία...Σε πολλές περιπτώσεις (όπως π.χ. ανέφεραν οι «δράστες» του ελεύθερου σχεδίου) οι ώρες των μαθημάτων αποκτούν ένα ελεύθερο χαρακτήρα ατομικής-συλλογικής κατάθεσης και επεξεργασίας ζητημάτων που αφορούν την ίδια την «τέχνη, τη δημιουργία και την ιστορία της. Σε άλλες περιπτώσεις (όπως π.χ. το μάθημα του μοντάζ), η μετάδοση της γνώσης μπορεί να περιοριστεί στο τεχνικό μέρος της επεξεργασίας-παραγωγής εικόνας και βίντεο, μπορεί όμως (ανάλογα με τις επιθυμίες των συμμετεχόντων στα εργαστήρια) να απλώσει και σε ζητήματα που αφορούν τα διάφορα ρεύματα αισθητικής γύρω από το μοντάζ. Τέλος σε περιπτώσεις όπως τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, οι ώρες των μαθημάτων δεν εξαντλούνται μονάχα στη μετάδοση και οικειοποίηση των βημάτων των χορών αλλά επεκτείνονται σε μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το δημοτικό τραγούδι, τη μουσική, το ρυθμό αλλά και στην αποδόμηση-κριτική των εθνικών χαρακτηριστικών της παράδοσης.

 

Τα μέχρι στιγμής μαθήματα

 

Ηλεκτρικό μπάσο: συνεχίζεται από πέρσι χωρίς «αρχάριους και προχωρημένους»

Μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες: λόγω ιδιαιτερότητας του μαθήματος (οι μεγάλες διαφορές  ταχύτητας -στη γνώση της γλώσσας- από τους  μετανάστες), το μάθημα είναι ανοιχτό τόσο για καινούριους «μαθητές» όσο και για την ενίσχυσή του από «δασκάλους».

Παραδοσιακοί χοροί: λόγω μεγάλης συμμετοχής θα λειτουργήσουν δύο τμήματα

Kickboxing: συνεχίζεται από πέρσι χωρίς «αρχάριους και προχωρημένους», χωρίς μάτσο συμπεριφορές και ανταγωνισμούς

Φωτογραφία: οι ενδιαφερόμενοι-ες δε χρειάζεται να έχουν απαραιτήτως φωτογραφικό εξοπλισμό καθώς υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των υλικοτεχνικών αναγκών

Βιντεο-μονταζ: το μάθημα θα έχει τη μορφή σεμιναρίου-κύκλου (όσων μαθημάτων χρειαστούν) και θα αφορά πέρα από την εκμάθηση προγράμματος (adobe premiere) και βασικές γνώσεις πάνω στα είδη του μοντάζ

Γαλλικά: το επίπεδο θα εξαρτηθεί από τους\τις συμμετέχοντες-ουσες

Σκάκι: για να σκοτώσεις έναν βασιλιά δε χρειάζεται να είσαι προχωρημένος... απλά αποφασισμένος-η

Γραφιστική: το μάθημα θα έχει τη μορφή σεμιναρίου-κύκλου (όσων μαθημάτων χρειαστούν) και δεν αφορά μόνο την εκμάθηση βασικών προγραμμάτων (indesign, photoshop) για το στήσιμο εντύπων, αφισών κτλ, αλλά όλη τη «γραμμή παραγωγής» από την οθόνη μέχρι τον τυπογράφο. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από μέσα Νοέμβρη

Πλέξιμο-μεταποίηση: το μάθημα θα έχει τη μορφή σεμιναρίου-κύκλου. Σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης

Ελεύθερο σχέδιο: συνεχίζεται από πέρσι χωρίς «αρχάριους και προχωρημένους»

 

Για οποιεσδήποτε απορίες, ερωτήσεις, συμμετοχές κτλ απευθυνθείτε είτε στο χώρο του Θερσίτη (κάθε Παρασκευή από τις 7μ.μ.) είτε στο mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.