Το ελληνικό κράτος, τα εθνικά οράματα και οι διακρατικοί ανταγωνισμοί στη Μεσόγειο: εκδήλωση στον Θερσίτη στις 27/3/2015-7μ.μ.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΟΥ ΛΕΗΛΑΣΙΑ


Οι εθνικές αφηγήσεις για έξοδο από τα μνημόνια, ρήξη με τους δανειστές και "αποκατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας", είναι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για αφελείς. Είναι ο τρόπος για να στηθούν σε στέρεες βάσεις οι νέες απαιτούμενες συναινέσεις των υποτελών τάξεων. Χρειάζεται δηλαδή πολύς πατριωτισμός για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η "εθνική ανάπτυξη", δηλαδή η συσσώρευση πλούτου για κάποιους και η λεηλασία της ζωής των υπολοίπων μας. Όμως ο πατριωτισμός και η τόνωση του εθνικού αισθήματος δεν είναι μονάχα η άλλη, αριστερή, όψη ενός κράτους έκτακτης ανάγκης. Είναι και  η δυνατότητά του, να επενδύει και να οργανώνει τα πιο βάρβαρα κοινωνικά αντανακλαστικά ενάντια σε κάθε τι που λεκιάζει το "εθνικό συμφέρον" και την "εθνική ομοψυχία".

Στο πλάι των νέων μεταρρυθμίσεων, το ιδεολόγημα της ανάπτυξης εμφανίζεται και πάλι ως ο γιατρός που θα επουλώσει τις πληγές της κρίσης φωτίζοντας τα πεδία της νέας λεηλασίας, το νερό, τις θάλασσες, το έδαφος, το βυθό. Τα ενεργειακά περάσματα στην νοτιανατολική Ευρώπη και τα "αποθέματα υδρογονανθράκων" στο Αιγαίο και στην λεκάνη της Μεσογείου εμφανίζονται ως θησαυροί που πρέπει να εκμεταλλευτούν στο όνομα της εθνικής επιβίωσης, τροφοδοτώντας παράλληλα τους εθνικισμούς, γεωπολιτικές εντάσεις και στρατιωτικές αντιπαλότητες.


ΚΑΜΙΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/3/2015, 7μ.μ. στον Θερσίτη

Το ελληνικό κράτος στους διακρατικούς ανταγωνισμούς στη μεσόγειο: Α.Ο.Ζ, ενέργεια, στρατός, εξωτερική πολιτική και παραγωγή εθνικών «οραμάτων»

 

[Για να κατεβάσετε την αφίσα σε αρχείο μορφής pdf πατήστε εδώ]