Για την προβολή του ντοκιμαντερ "Whose is this song" στον Θερσίτη (29/5)

 

Στο πλαίσιο του 2ημέρου με την αυτοοργανωμένη ομάδα παραδοσιακών χορών του Θερσίτη, σήμερα 29/5, στον χώρο του Θερσίτη, θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντερ "Whose is this song" και συζήτηση με θέμα «Εθνική ενότητα, εθνικοί ανταγωνισμοί και παράδοση».

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 19:30 με έκθεση ταμπλό της ομάδας χορών, προβολή φωτογραφιών-slide και μουσικές από τα βαλκάνια. Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα ξεκινήσει στις 20:30. Η διάρκειά του είναι μία ώρα και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση.

Το ντοκιμαντέρ αντλήθηκε από το διαδίκτυο, η μετάφραση και ο υποτιτλισμός του πραγματοποιήθηκε από την ομάδα παραδοσιακών χορών του Θερσίτη και η τελική επεξεργασία ήχου, εικόνας και υποτίτλων έγινε από συντρόφους/ισσες της συλλογικότητας +τεχνία-.

 

Δύο λόγια για το ντοκιμαντέρ “Whose is this song?”

Με αφορμή ένα κοινό μουσικό σκοπό σε Ελλάδα, Τουρκία, Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία, Σερβία και Βουλγαρία, η Adela Peeva, κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγός από τη Βουλγαρία, ξεκινά ένα οδοιπορικό ταξίδι στις χώρες αυτές. Σκοπός του ταξιδιού της, η αναζήτηση της «καταγωγής» του τραγουδιού που στην ελληνική εκδοχή ονομάζεται «Από ξένο τόπο». Στη διαδρομή της συναντά διαφορετικές κατά περιοχή προσλήψεις για την εθνικότητά του. Αυτές απορρέουν από το κατά περιοχή διαφορετικό πολιτισμικό και εθνοτικό βίωμα που έχουν οι άνθρωποι που συναντά και απευθύνεται. Όλοι τους σχεδόν υπερασπίζονται απόλυτα και ένθερμα την αποκλειστικότητα της εθνικής καταγωγής του τραγουδιού στις χώρες τους. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, προκύπτουν διαμάχες μεταξύ της Adela και των ντόπιων, όταν η τελευταία με βάση την περιπλάνησή της αναφέρει ότι είναι αμφιλεγόμενη η εθνική ταυτότητα του τραγουδιού.

Στο ντοκιμαντέρ αναδεικνύονται όχι μόνο οι αντικρουόμενες απόψεις επί της εθνικής «ιδιοκτησίας» του τραγουδιού αλλά οι συνολικότερα εθνικοί διαχωρισμοί και αντιπαλότητες, μεταξύ ανθρώπων που ζουν σε κοινές ή κοντινές γεωγραφικές περιοχές. Η θρησκεία, η ιστορία, η γλώσσα, η «πολιτισμική κληρονομιά», η αρχαιολατρία, τα μυθικά και ηρωικά πρόσωπα, οι κοινές αναμνήσεις, οι προβαλλόμενες «λαϊκές αρετές», οι εθνικοί επέτειοι, οι πάσης φύσεως τελετές κ.ά, αποτελούν παράγοντες δόμησης και όξυνσης των εθνικών αντιπαλοτήτων που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει και σε εθνικισμούς, πολέμους και άλλες διαμάχες.

Αυτό που τελικά γίνεται επίδικο του ντοκιμαντέρ, δεν είναι η εύρεση της μίας και μοναδικής καταγωγής του τραγουδιού αλλά οι λόγοι για τους οποίους έρχονται σε σύγκρουση και διαμάχη οι πληθυσμοί στην ευρύτερη περιοχή των βαλκανίων και της μεσογείου. Ο «λαϊκός πολιτισμός», το «παραδοσιακό τραγούδι» και ο «παραδοσιακός χορός», έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς σε ένα εργαλείο (μεταξύ άλλων) των εθνών-κρατών για την παραγωγή και αναπαραγωγή των εθνικών ταυτοτήτων, αφού αποτελούν στοιχεία της καθημερινότητας των υπηκόων. Στην πραγματικότητα όμως, η πολυσημία του τραγουδιού και η επιβίωσή του σε ένα ψηφιδωτό πολιτισμικών ταυτοτήτων και κοινοτήτων της περιοχής, ακυρώνει την ίδια την εθνική εργαλειοποίησή του.

 

[2 ημέρες με την Αυτοοργανωμένη Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Θερσίτη, 29-30 Μαΐου 2015]

[Κείμενο της αυτοοργανωμένης ομάδας παραδοσιακών χορών του θερσίτη (Μάϊος 2015)]