Παρασκευή 23/2/2018, 9:30 μ.μ. στον Θερσίτη: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Always with the rebels" (για τον αγώνα των Mapuche)

 

Παρασκευή 23/2/2018, 9:30 μ.μ. στον Θερσίτη: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Always with the rebels"

 

Το 1991 η πολυεθνική εταιρία Βenetton αγοράζει 900.000 εκτάρια γης σε όλη την Αργεντινή, το 1/3 των οποίων στην περιοχή Chubut. Μία περιοχή που το κράτος της Αργεντινής είχε ήδη αποσπάσει από τους ιθαγενείς με πολέμους και γενοκτονίες την περίοδο 1878-1883, κατά την επονομαζόμενη "κατάκτηση της ερήμου". Οι ιθαγενείς Μαπούτσε αγωνίζονται χρόνια για την υπεράσπιση των κοινοτήτων τους απέναντι στη λεηλασία που επιφέρει η εκμετάλλευση της γης στην οποία κατοικούσαν από τα κρατικά και επιχειρηματικά σχέδια. Έχουν έρθει αντιμέτωποι-ες με τη βία και καταστολή του αργεντίνικου κράτους, έχουν χαρακτηρισθεί -τόσο οι ίδιοι-ες, όσο και αλληλέγγυος κόσμος που στέκεται δίπλα στον αγώνα τους- ως "εσωτερικός εχθρός", έχουν υποστεί διώξεις βάσει αντιτρομοκρατικού νόμου, έχουν φυλακισθεί.

Την 01/08/2017, οι δυνάμεις καταστολής, η χωροφυλακή και η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων που κατά καιρούς χρησιμοποιείται από τις αργεντίνικες κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού", επιτίθενται στους συγκεντρωμένους μαπούτσε και σε αλληλέγγυο  κόσμο σε επαρχία της Chubut. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, και εν μέσω ξυλοδαρμών, χημικών και χρήσης πλαστικών σφαιρών ενάντια στους συγκεντρωμένους, ο αναρχικός Santiago Maldonado απάγεται από τις αρχές. Δύο μήνες αργότερα το σώμα του θα βρεθεί νεκρό στο ποτάμι, σε ένα σκηνικό που θυμίζει τραγικά τις περιπτώσεις των 30.000 εξαφανισμένων κατά την περίοδο της δικτατορίας Βιντέλα. Κατά τη διάρκεια της κηδείας του ξεσπούν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίγουν πύρ και να δολοφονούν εν ψυχρώ τον Rafael Nahuel.

Οι αγώνες των Μαπούτσε για επανοικειοποίηση της γης όπου κατοικούσαν, η αντίστασή τους απέναντι στα κρατικά και καπιταλιστικά σχέδια, είναι ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.