Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι; (καλώς ήρθατε στην κόλαση του Κουρδιστάν)

 

Την ώρα που προσπαθούσαμε να στήσουμε ένα μικρό σχόλιο για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο τουρκικό Κουρδιστάν*, ακουγόταν ότι το νοσοκομείο της πόλης Τζίζρε στην επαρχία Σίρνακ χτυπιόταν από δυνάμεις του στρατού, που εδώ και μέρες έχουν θέσει σε πολιορκία ολόκληρη την πόλη. Πριν λίγες μέρες, με ένα απλό, μαζικό sms, το τουρκικό κράτος ανακάλεσε όλους τους διορισμένους δασκάλους από τη Σιλόπη και το Τζίζρε, δίνοντάς τους εντολή να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους. Οι μαθητές τέθηκαν σε υποχρεωτικές διακοπές αορίστου χρόνου, οι εστίες εκκενώθηκαν και στα νοσοκομεία της περιοχής δόθηκε η εντολή να «προετοιμαστούν», έτσι γενικά… «Έρχονται να μας σκοτώσουν», είναι η πιο συνηθισμένη φράση από το σαββατοκύριακο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σε μεγάλες τουρκικές πόλεις οργανώνονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Πέρα από την απλή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μια άψογη πολεμική προετοιμασία εκκαθάρισης…

 

 

Η αναμενόμενη επιχείρηση κρατικής τρομοκρατίας ξεκίνησε. Από την Τετάρτη 16/12, στην αρένα του αστικού πολέμου έχουν μπει αναρίθμητες δυνάμεις καταστολής κάθε είδους, ειδικές και μη, τανκς, ΤΟΜΑ και τεθωρακισμένα που παρελαύνουν στην πόλη περικυκλώνοντάς την. Την ίδια ώρα, μασκοφόροι φαντάροι ειδικών δυνάμεων έσπαγαν πόρτες σπιτιών, μπουκάροντας με πλήρη εξάρτυση, ενώ οι δρόμοι της πόλης ξαναβάφονταν στο αίμα των αντιστεκόμενων.

Ο κυνισμός των αριθμών λέει ότι στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε το τουρκικό κράτος από τον Ιούλιο στο Κουρδιστάν, σε 17 επαρχίες, στο Ντιγιάρμπακιρ, το Μάρντιν, το Σίρνακ, το Χάκκαρι, το Έλαζιχ, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για 165 συνεχείς μέρες, η πολιορκία βαθαίνει και οι νεκροί από τις συγκρούσεις πληθαίνουν.

 


Αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες στην Εγγύς Ανατολή είναι λες και έχει βγει από εγχειρίδιο αστικού πολέμου. Αλλά το ακόμα χειρότερο είναι η «παλαιστινιοποίηση» αυτού του σύγχρονου αστικού πολέμου, με πείραμα μια ολόκληρη περιοχή, που μέρα με τη μέρα οι γειτονιές της μοιάζουν όλο και περισσότερο με τη Γάζα. Μετά την επιτυχία του στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, το μοντέλο του Ισραήλ, που περιλαμβάνει διαφορετικής έντασης και επιπέδων αποκλεισμούς, απαγορεύσεις και πολιορκίες, εξάγεται ως η νέα «ασφαλειοκρατία». Ένας διαρκής «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία», που κρατάει ολόκληρους πληθυσμούς σε μια μόνιμη κατάσταση συναγερμού. Το μοντέλο ταξίδεψε με ταχύτητες από τη Μέση στην Εγγύς Ανατολή. Οι δοκιμές είναι αρκετές και η πανούκλα του φόβου αρκετά απλωμένη πάνω από τη Δύση. Η Τουρκία είναι εγγύτερα από ποτέ: Αιγαίο, στενά του Βοσπόρου, ένα τσιγάρο δρόμος, όπως λένε, για τις νέες ασκήσεις «επί χάρτου». Στην Παλαιστίνη, στην Τουρκία και εδώ θα μας βρίσκουν μπροστά τους…

 



* (Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία στην ευρύτερη περιοχή. Μετά το χτύπημα του PKK στην αστυνομική διεύθυνση του Nτιγιάρμπακιρ την Πέμπτη 18/12, το τουρκικό κράτος απάντησε την επόμενη ημέρα με μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση, σκοτώνοντας 55 μαχητές του στο Βόρειο Ιράκ. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει πολεμικό υλικό για να ενισχύσει την αεράμυνα της Τουρκίας.)

 

[Αναδημοσίευση από το blog της Πρωτοβουλίας για την Ολική Άρνηση Στράτευσης]