Συγκέντρωση αλληλεγγύης
Δευτέρα 15 Μάη, 9.00πμ, δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 8)
Τη Δευτέρα 15 Μάη γίνεται το εφετείο της δίκης για την πρώτη αστυνομική εισβολή στην κατάληψη Σκαραμαγκά τον Ιούλιο του 2011. Στο πολιτικό πεδίο η συγκεκριμένη δίκη έχει την ιδιαίτερη αξία της, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ασφάλεια και το δικαστικό σύστημα επιχείρησαν την εφαρμογή μιας καινούριας τεχνολογίας καταστολής και απονοηματοδότησης του αγώνα: την απόδοση της κατηγορίας της «αποδοχής προϊόντων εγκλήματος» για τις συλλογικές μας υποδομές ‒στη συγκεκριμένη περίπτωση για το εργαστήριο Η/Υ της κατάληψης.
Η πρώτη δίκη είχε εξαρχής αυτονόητα πολιτικά περιεχόμενα, καθώς οι κατηγορίες αφορούσαν συνολικά την κατάληψη ‒με τις συνηθισμένες κατηγορίες της «διατάραξης οικιακής ειρήνης και οπλοκατοχής (όπου «όπλα», όπως πάντα, νοούνταν οι μαυροκόκκινες σημαίες). Στο εφετείο όμως η μόνη κατηγορία που έχει απομείνει είναι αυτή της «αποδοχής προϊόντων εγκλήματος», μια κατηγορία που μεταφέρει το πολιτικό επίδικο στο ποινικό πεδίο. Είναι έτσι σημαντικό από τη μεριά μας να επανατοποθετήσουμε εξαρχής τη δίκη στο πραγματικό της πολιτικό πεδίο: στην κατάληψη και τα περιεχόμενά της, στην πραγματικότητα και τον πλούτο της Σκαραμαγκά, στην ιστορία και τα αποτυπώματα που άφησε πίσω της.
Για μας ‒όσους και όσες ζήσαμε, συμμετείχαμε και δράσαμε μέσα από την κατάληψη‒ η Σκαραμαγκά συνιστούσε ένα πρωτόγνωρο πείραμα συνύπαρξης στάσεων, αντιλήψεων, θεωρήσεων και πράξης που άνοιξε στην εξεγερμένη ΑΣΟΕΕ τον Δεκέμβρη του 2008 και που βρήκε τη φυσική της συνέχεια και το πιο γόνιμο έδαφος στο συγκεκριμένο κτίριο στο κέντρο της Πατησίων. Μιας δράσης, έντονης όσο και εκτατικής, με διαδικασίες διαρκούς αναστοχασμού που ξεδιπλώθηκε μέσα στην περίοδο της μνημονίων και της συνθήκης της κρίσης τόσο απέναντι στα κεντρικά πολιτικά γεγονότα όσο και στην ιδιαίτερη γεωγραφία του κέντρου της Αθήνας. Και που άφησε τις δικές της παρακαταθήκες σε σχήματα, συλλογικότητες και πράξεις που συνεχίζουν έως σήμερα.
Πέρα από την εξωστρεφή της δυναμική, το αποτύπωμά της στον αστικό χώρο και τον ιστορικό χρόνο, η κατάληψη ήταν ένα εργοστάσιο αυτοοργάνωσης: ένα πραγματικά ελεύθερο πεδίο μέσα στο οποίο συλλογικότητες και σύντροφοι/ισσες ήταν ελεύθεροι/ες να πραγματώσουν το μέλλον στο παρόν, το πρόταγμα στην πράξη, την αυτοοργάνωση ως βιωμένη υλική συνθήκη. Επαγγελματικά οργανωμένο ξυλουργείο και εργαστήριο μετάλλου, συλλογική κουζίνα, κινηματογραφικές προβολές, ανοιχτές συζητήσεις, θεματικές εκδηλώσεις, μια μεγάλη βιβλιοθήκη, εργαστήρια υπολογιστών, ραπτικής και χορού, γυμναστήριο, αίθουσα αναρριχήσεων ήταν κομμάτια ενός ψηφιδωτού ζωής που δημιούργησε η συλλογική κίνηση δεκάδων ανθρώπων οπλισμένων μόνο με τα όνειρά τους.
Στις 9 Δεκέμβρη είναι αυτά τα όνειρα (και αυτή η πράξη) που δικάζονται. Η εξουσία ας κοιμάται ήσυχη νομίζοντας στην απύθμενη αλαζονεία της ότι μπορεί να εκτρέψει ατιμώρητα σε μια ποινική δίκη τη συλλογική πολιτική πράξη. Κάποιοι/ες όμως ‒πολλοί και πολλές, χιλιάδες και χιλιάδες‒ δεν κοιμούνται· δεν κοιμήθηκαν ποτέ. Ο αγώνας συνεχίζεται, κάθε στιγμή, σε κάθε τόπο. Όπως γινόταν πάντα και όπως θα γίνεται μέχρι το τέλος…
Σύντροφοι/ισσες από την κατάληψη σκαραμαγκά
Το κείμενο που ακολουθεί είναι αυτό που εξέδωσε η συλλογικότητα της Σκαραμαγκά αμέσως μετά την πρώτη αστυνομική εισβολή:
Για την αστυνομική εισβολή στην κατάληψη της Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά
Την Παρασκευή 29 Ιουλίου ένας συρφετός ασφαλιτών, ματατζήδων και μηχανοκίνητων μπάτσων εισέβαλαν με οργανωμένη επιχείρηση παρουσία εισαγγελέα στην κατάληψη της Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά. Τα ανδρείκελα του κράτους, που επικαλέστηκαν για την εισβολή εισαγγελική παραγγελία μετά από μήνυση του ιδιοκτήτη το 2009, διέλυσαν το εργαστήρι πληροφορικής της κατάληψης υφαρπάζοντας 15 υπολογιστές και ό,τι άλλο υλικό είχε να κάνει με τεχνολογική υποδομή. Την ίδια στιγμή, περιμάζεψαν τις μαύρες και κόκκινες σημαίες που βρήκαν στο κτήριο, ενώ έγραψαν εμετικά φασιστικά και σεξιστικά συνθήματα.
Η αστυνομική επιχείρηση διήρκησε περισσότερο από 3 ώρες και στη διάρκειά της συνελήφθη ένας από τους συντρόφους μας, ο οποίος απαίτησε να είναι παρών κατά την έρευνα. Στον σύντροφό μας αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, της οπλοκατοχής για τις σημαίες και –το πιο εξωφρενικό- της κλεπταποδοχής για την κατοχή των υπολογιστών.
Από την πρώτη στιγμή της εισβολής, σύντροφοι/ισσες της κατάληψης και αλληλέγγυοι/ες έσπευσαν μπροστά από το κτήριο. Η απάντηση των ένστολων δεκανικιών ήταν να απωθήσουν με τη βία τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι κατόπιν ανασυγκροτήθηκαν στο Μουσείο και με την αρωγή και άλλων αλληλέγγυων απέκλεισαν τον δρόμο της Πατησίων στο ύψος της Τοσίτσα. Μετά από λίγο έκαναν την εμφάνισή τους από 4 διαφορετικά σημεία διμοιρίες των ΜΑΤ, δημιουργώντας κλοιό έξω από το Πολυτεχνείο, όπου είχαμε εισέλθει. Ωστόσο, η επιχείρηση της αστυνομίας δεν κατάφερε να μας κρατήσει για πολύ μακριά, καθώς ανακαταλάβαμε την ίδια μέρα το κτήριο της Σκαραμαγκά, καλώντας μάλιστα σε συνέλευση το απόγευμα για την οργάνωση της αντίδρασης στο κατασταλτικό σχέδιο.
Η εισβολή στην κατάληψη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, κεντρικής πολιτικής επιλογής της εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι/στέκια βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο της καταστολής, με τα παραδείγματα του Μαραγκοπούλειου στην Πάτρα, του Πίκπα και των αυτοδιαχειριζόμενων εστιών στο Ηράκλειο, του Ορφανοτροφείου και του Ναδίρ στη Θεσσαλονίκη να είναι τα πιο πρόσφατα.
Σε μια περίοδο κοινωνικών και ταξικών αναταράξεων λόγω της συστημικής-οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης των παραδοσιακών εργαλείων εκμαίευσης της συναίνεσης, οι απελευθερωμένοι κοινωνικοί χώροι αγώνα και τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για την κυριαρχία. Η έμπρακτη αμφισβήτηση της εξουσίας και των καπιταλιστικών σχέσεων, η οργάνωση της καθημερινότητας και των ζωών μας με βάση την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και τη συντροφικότητα, απειλούν να οξύνουν και να διαρρήξουν περαιτέρω το κοινωνικό ρήγμα από τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.
Τη στιγμή λοιπόν που η μόνη υπόσχεση των κυρίαρχων είναι περισσότερη φτώχεια, υλική και πνευματική, η βάρβαρη καταστολή ενάντια σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι και η διάχυση του φόβου, συνιστούν βασικό πυλώνα για τη διάσωση του συστήματος.
Αυτή ακριβώς η κρατική επιλογή διαθλάται και μέσα από την εισβολή στην κατάληψη της Σκαραμαγκά, στέλνοντας το μήνυμα τόσο στον αναρχικό/αντεξουσιαστικό χώρο όσο και σε κάθε υποκείμενο αγώνα, είτε βρίσκεται σε κατειλημμένα κτήρια, κοινωνικά και φοιτητικά στέκια, πλατείες και γειτονιές ή εργασιακούς χώρους, πως το κατασταλτικό χέρι του κράτους μπορεί να αγγίζει, όποτε αποφασίζει, ό,τι θέλει σε ένα διαρκώς διογκούμενο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης. Μόνο συμπτωματικό, εξάλλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως την ίδια μέρα, τα ξημερώματα, ακολούθησε η βίαιη εκκένωση της πλατείας Συντάγματος, με ισοπεδωτική εκκαθάριση των υποδομών της, από τις σκηνές ως το ιατρείο, και 8 συλλήψεις για… υποβάθμιση του περιβάλλοντος!
Στην περίπτωση της Σκαραμαγκά, το κράτος δοκίμασε μια καινοφανή τεχνολογία ποινικοποίησης και εγκληματοποίησης με την κατηγορία για την κλεπταποδοχή. Σε μια αντιστροφή ακόμη και για το αστικοδικαιϊκό σύστημα, η κατασταλτική μηχανή-κατήγορος μεταθέτει το βάρος της απόδειξης στον «κατηγορούμενο», ο οποίος ανάλογα με τις ορέξεις της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να κληθεί να αποδείξει πού βρήκε ένα κρεβάτι, ένα στρώμα, μια καρέκλα, έναν υπολογιστή και αν όλα αυτά αποτελούν προϊόντα κλοπής. Προφανής στόχος, πέρα από τη μεθοδευμένη ποινική επιβάρυνση, είναι η απαξίωση των ανοιχτών αυτόνομων δομών και μέσων παραγωγής/αναπαραγωγής και επιβίωσης, είτε πρόκειται για ένα εργαστήρι πληροφορικής ή έναν διαδικτυακό κόμβο αντιπληροφόρησης, είτε πρόκειται για ένα ξυλουργείο, που μπορεί να προσφέρει «απτές» λύσεις ιδιαίτερα εντός ενός ασθμαίνοντος καπιταλισμού. Την τεχνολογία της «κλεπταποδοχής» πάντως είχε εφαρμόσει η αστυνομία πρόσφατα και στην υπόθεση της σύλληψης των 4 από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας της Υπατίας, μεθόδευση που όπως φάνηκε επεκτάθηκε και μάλλον θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον.
Αναγνωρίζουμε ότι το κτήριο της Σκαραμαγκά βρίσκεται χωροταξικά στο στόχαστρο και του κεφαλαίου, το οποίο την ίδια στιγμή που καταστρέφει μη παραγωγικούς πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, και υποτιμά την εργατική μας δύναμη, αναζητά νέες διεξόδους. Το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται η Σκαραμαγκά υπόκειται σε «ανάπλαση» με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με ένα φαραωνικό εμπορικό κέντρο να έχει φυτευθεί στην 3η Σεπτεμβρίου και μία ακόμη αλυσίδα καταστημάτων ρούχων να σχεδιάζεται ακριβώς δίπλα στην κατάληψη. Στο πλαίσιο, εξάλλου, των εξαγγελιών για «ανάπλαση» των πλατειών του «υποβαθμισμένου κέντρου», έχουν ήδη δρομολογηθεί ευνοϊκοί εμπορικοί και καταναλωτικοί όροι, ενώ στο ίδιο τετράγωνο, στον δρόμο της Ηπείρου, προβλέπεται η κατασκευή σχολικού συγκροτήματος, με τους μαθητές και τις οικογένειές τους να συνιστούν δυνητικά νέα πελατεία.
Το κτήριο στο οποίο αποφασίσαμε να εδαφικοποιήσουμε τις επιθυμίες μας και το όραμα για μια διαφορετική κοινωνία, ανήκει στον Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), το οποίο το είχε αφήσει χρόνια στην εγκατάλειψη. Η αφαίμαξη κοινωνικών στρωμάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, περνά μέσα και από το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων υπό τις οδηγίες του Μνημονίου και της τρόϊκας. Η περιούσια των δημόσιων οργανισμών έχει βγει στο σφυρί και τα τσιράκια του υπουργείου «ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας» έχουν βγει ήδη προς άγρα επενδυτών για την αξιοποίηση των «φιλέτων». Για να μην υπάρξουν λοιπόν συγχύσεις, προειδοποιούμε ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες για όλες τις πηγές προέλευσης των πιέσεων.
Η απάντησή μας μετά την αστυνομική εισβολή δεν είναι άλλη από τη συνέχιση του αγώνα. Η εμβάθυνση του κοινωνικού ριζώματος και η όσμωση με ολοένα μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια μέσα από τις λειτουργίες και δράσεις της κατάληψης. Μέσα από την κεντρική μας συνέλευση, τα μαθήματα πληροφορικής, χορού, τη συλλογική κουζίνα, το ξυλουργείο, το εργαστήριο ρούχων, την πίστα αναρρίχησης, τις προβολές, τις εκδηλώσεις για την κρίση, τις φυλακές, την κρατική καταστολή, το μεταναστευτικό, τον αντιφασισμό, το φύλο, τον αντισπισισμό, την αντιπληροφόρηση, τη διεθνή αλληλεγγύη. Μέσα από τη συντροφική σύνδεσή μας με το δίκτυο αντιστάσεων που συνομολογούν καταλήψεις, συνελεύσεις γειτονιάς, στέκια, πολιτικές συλλογικότητες, εργατικές ομάδες και ταξικά σωματεία βάσης. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες, τις διαδηλώσεις, τα απεργιακά μπλόκα, τα οδοφράγματα, τις δράσεις των θυλάκων αντίστασης στο κέντρο και τις γειτονιές, που διεκδικούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Μέχρι να τυλίξουμε τον καπιταλισμό στο σάβανο της ιστορίας.
Κάθε φορά που μας χτυπάτε, δυναμώνουμε!
Η απάντησή μας θα δοθεί στους δρόμους και τους αγώνες.
Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις.
[Αναδημοσίευση από το Αθηναϊκό Indymedia]