Αλληλεγγύη στις καταλήψεις - Να πολλαπλασιάσουμε τις εστίες αντίστασης σε όλες τις γειτονιές (αφίσα από την κατάληψη Σινιάλο)

https://sinialo.espiv.net

 

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύμα κρατικής καταστολής με αιχμή την εκκένωση ενός πλήθους καταλήψεων στέγης μεταναστών και αυτοοργανωμένων ομάδων του εναντιωματικού κινήματος στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτή η επίθεση των νέων διαχειριστών της πολιτικής εξουσίας συνεχίζει και γενικεύει την κατασταλτική στρατηγική των προκατόχων τους, που είχαν ήδη εκκενώσει δεκάδες κατειλημμένους χώρους το προηγούμενο διάστημα. Αξιοποιώντας την κινηματική ύφεση και την εντεινόμενη εξατομίκευση των τελευταίων χρόνων, η κατασταλτική επιχείρηση του κράτους επενδύεται με τη ρητορική της “τάξης και ασφάλειας” αποσκοπώντας στον αστυνομικό έλεγχο, την καθολική εμπορευματοποίηση του αστικού πεδίου και την υλοποίηση της ιδεολογίας της οικονομικής ανάπτυξης που έχει ως τίμημα την ολοένα εντατικότερη εκμετάλλευση της εργασίας, την αποστείρωση των πόλεων και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου.

Η κατάληψη και επανοικειοποίηση πολλών εγκαταλειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας από μετανάστες για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους αποτελεί μια έμπρακτη μορφή αντίστασης στις καταναγκαστικές συνθήκες εξαθλίωσης, αορατότητας και γκετοποίησης που τους επιφυλάσσουν οι απομονωμένες κρατικές δομές “φιλοξενίας” έξω από τον ιστό της πόλης. Με την εκκένωση των καταλήψεων στέγης, το κράτος επιδιώκει να αποκαταστήσει τον καθολικό έλεγχό του πάνω στις ζωές των μεταναστών επιβάλλοντας τον εγκλεισμό τους σε κλειστά κέντρα κράτησης που αξιοποιούνται ως αντικείμενο κερδοσκοπικής διαχείρισης από ΜΚΟ και λειτουργούν κατά κανόνα ως προθάλαμοι απελάσεων για όσους καταφέρνουν αρχικά να διέλθουν από τα δολοφονικά συνοριακά περάσματα του Έβρου και της Μεσογείου.

Η καταστολή των καταλήψεων και η εντατικοποίηση του αστυνομικού ελέγχου στο κέντρο της Αθήνας εντάσσονται στον ευρύτερο κρατικό σχεδιασμό για την ανάπλαση της περιοχής και την αποδοτικότερη οικονομική αξιοποίησή της από το εμπορικό και τουριστικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών καπιταλιστικών μητροπόλεων. Η ίδια η συνοικία των Εξαρχείων έχει μετατραπεί ήδη σε ζώνη μαζικής κατανάλωσης και εναλλακτικού τουρισμού, όπου η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσω του airbnb οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και συντελεί στον βίαιο εκτοπισμό των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.

Οι καταλήψεις αποτελούν ανάχωμα στα αναπτυξιακά τους πλάνα και αμφισβητούν στην πράξη την ιδιοκτησία δίνοντας ταυτόχρονα μια υλική απάντηση στο ζήτημα της στέγασης. Είναι ζωντανά σημεία συνάντησης και δημιουργίας στα οποία συλλογικοποιούνται οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας. Είναι σημεία στα οποία διαμορφώνονται κοινότητες αγώνα και αντίστασης ενάντια στην κυρίαρχη εξατομίκευση και σε ό,τι λεηλατεί τις ζωές μας. Ενάντια στον κατασταλτικό έλεγχο, την ανάπτυξη και τον εξευγενισμό της πόλης, να δημιουργήσουμε γειτονιές αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

Να πολλαπλασιάσουμε τις εστίες αντίστασης σε όλες τις γειτονιές

κατάληψη σινιάλο
Καποδιστρίου &
Θεσσαλονίκης, Αιγάλεω
https://sinialo.espiv.net