Το πάρκο τρίτση και οι ελεύθεροι χώροι στο μάτι του κυκλώνα…

Οι εκλογές της 7ης Ιούλη έφεραν στο προσκήνιο την ανανεωμένη και… με περίσσια όρεξη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της Ν.Δ. η οποία συνεχίζει απρόσκοπτα ό,τι άφησε ανολοκλήρωτο η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σύριζα. Μεγάλα πρότζεκτς (εξορύξεις υδρογονανθράκων, ανεμογεννήτριες, εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική) και «έργα ανάπλασης» (ουρανοξύστες και καζίνο στο Ελληνικό, master plan με προβλήτες, αποθήκες και καζάνια από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Πέραμα, ξενοδοχειακές μονάδες και επέλαση του AirΒnB) χαρίζουν σε πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες άφθονο χρήμα, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη. Από τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της κεντρικής και τοπικής εξουσίας δεν θα μπορούσε να λείπει το πάρκο τρίτση, ένα «φιλέτο» 900 περίπου στρεμμάτων, που εδώ και χρόνια διεκδικούν και διαχειρίζονται οι γύρω δήμοι (Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού), ο ΑΣΔΑ και το υπουργείο περιβάλλλοντος με πρόσχημα  τη… σωτηρία κι ευημερία του(!).

Στις 20/8 ο νέος υπουργός περιβάλλοντος Χατζηδάκης με τη συνδρομή των φερέφωνών του (βλ. ΜΜΕ) εξήγγειλε μέσα από το πάρκο «αλλαγή σελίδας» στην ιστορία του. Από κοντά και η δημοτική αρχή Ιλίου, πάντα σε ρόλο τσιφλικά, έσπευσε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στο νέο φαγοπότι που ετοιμάζεται, κάνοντας κομπρεμί με τον υπουργό και τον νέο περιφερειάρχη, που περιλαμβάνει και μήνυση στον προηγούμενο φορέα. Απ’ την πλευρά του, ο τωρινός συριζοθρεμμένος κι ενδεδυμένος με επιστημονικά γαλόνια φορέας διαχείρισης, θυμήθηκε μέσα στο καλοκαίρι να αναρτήσει στη σελίδα του πάρκου τα ξεχασμένα πρακτικά των εδώ και μήνες κρυφών συνεδριάσεών του, προβάλλοντας το «έργο» του πριν αντικατασταθεί με συνοπτικές διαδικασίες τον ερχόμενο Οκτώβρη από τους φυτευτούς της νέας κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ο ίδιος φορέας που δρομολόγησε την εγκατάσταση σταθμού λυμάτων εντός του πάρκου, «έργο» που μπλοκαρίστηκε από τις αντιστάσεις κατοίκων και αγωνιζόμενων της περιοχής και την κατάληψη Αγρός.

Το πολυπόθητο «όραμα» των εκάστοτε θεσμικών φορέων για τους ελεύθερους χώρους όπως και για το πάρκο τρίτση δεν είναι άλλο από περιφράξεις, αστυνόμευση και τεμαχισμός τους σε ελεγχόμενες ζώνες κατανάλωσης. Η μετατροπή του πάρκου, όπως εξαγγέλθηκε, σε «πράσινο» διασκεδαστήριο, συνοδευόμενο από την αισθητική, τα κυρίαρχα νοήματα και τις εμπορευματικές σχέσεις, τον συνεχή έλεγχο, τη μη ελεύθερη πρόσβαση σε όλες και όλους. Αυτή είναι η «καθαρή και άμεση λύση» της νέας κυβέρνησης που έρχεται να αξιοποιήσει εικόνες όπως τις σκοπίμως αφημένες σε ανυδρία λίμνες και τα πεθαμένα ζώα, ώστε να αποσπάσει συναινέσεις μέσω των αμφίβολων υποσχέσεων για διορθωτικές παρεμβάσεις.  Σε αυτή τη δυστοπία δεν θα μπορούσε να χωρέσει μια εστία αντίστασης μέσα στο πάρκο, ένας αυτοδιαχειριζόμενος κατειλημμένος χώρος. Σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός στοχοποιεί ευθέως την κατάληψη Αγρός που για περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα στήνει αναχώματα στην εξαφάνισή του ως ελεύθερου χώρου των γειτονιών μας, προτάσσοντας την οικειοποίηση και τη συλλογική φροντίδα του από εμάς τους ίδιους και τις ίδιες, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, χωρίς περιφράξεις.

Η προάσπιση των ελεύθερων χώρων, μέσα από αυτοοργανωμένες διαδικασίες, μακριά από την όποια θεσμική διαμεσολάβηση, μακριά από τίτλους ιδιοκτησίας και κέρδη, μέσα από καταλήψεις γης, αποτελεί διαρκές πρόταγμα. Το πάρκο έχει τη δική του αυταξία. Είναι κομμάτι της ζωής μας. Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι οι αντιστάσεις ενάντια στα σχέδια της εξουσίας, οι αντιστάσεις υπέρ των ελεύθερων χώρων, έχουν βαθιά ριζώματα, είναι ζωντανά οδοφράγματα στα σχέδια της εξουσίας και τέτοια θα συνεχίσουν να είναι.

κάτω τα χέρια από το πάρκο τρίτση

συλλογική αυτοδιαχείριση της γης   –  καταλήψεις παντού

[Αναδημοσίευση από Αγρό]