Ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο κατασκευής Σταθμού Λυμάτων στο πάρκο τρίτση από Φορέα και ΕΥΔΑΠ

Την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου στις 16:00, η κατάληψη Αγρός μαζί με συντρόφους/ισσες και κατοίκους των γύρω περιοχών πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στα γραφεία του φορέα διαχείρισης του πάρκου, με σκοπό να μπλοκάρουμε την προγραμματισμένη συνεδρίαση στην οποία  -μαζί με μια σειρά άλλων αποφάσεων που αφορούν στη φύλαξη του πάρκου από εταιρεία security και τη λειτουργία δύο νέων καφετεριών εντός του- θα υπογραφόταν και η κατασκευή σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του πάρκου.

Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ… ή τουλάχιστον όχι στα γραφεία του φορέα, όπως διατείνεται ο ίδιος με το παρακάτω έγγραφο που ανάρτησε στη “Διαύγεια”. Αντίθετα, για μια ακόμη φορά οι υπογραφές μπήκαν κάτω από το τραπέζι σε κάποια διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών,  υποδεικνύοντας πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν/καμία να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους. Μια τέτοια κίνηση υποδεικνύει ξεκάθαρα και κάτι άλλο: ότι οι διαδικασίες τους κάθε άλλο παρά “διαφανείς” και  “ανοιχτές” είναι  για τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το πάρκο. Μέσα από διακηρύξεις για προσβάσιμες στο “κοινό” διαδικασίες επιδιώκουν απλά να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ενεργούς συμμετοχής και να νομιμοποιηθούν για τη λεηλασία του πάρκου.

 

 

Δεν εκπλήσσει ο τρόπος λειτουργίας του φορέα, μιας και στην ουσία ευθυγραμμίζεται με τις κεντρικές πολιτικές που αφορούν στους ελεύθερους χώρους- στην περίπτωση του πάρκου τρίτση πραγματοποιείται τεμαχισμός του σε ζώνες, είτε προς εμπορευματική αξιοποίηση, είτε για να λειτουργήσουν νέες «χαβούζες»- ούτε βέβαια θα ικανοποιούσε μια πιο “διάφανη” διαδικασία από μέρους του, εφόσον ο μοναδικός στόχος του είναι η διασφάλιση της διαχείρισης του πάρκου μέσω θεσμικών οδών.  Αξιοσημείωτη είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε στον Φορέα έπειτα από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου κατασκευής σταθμού λυμάτων στο πάρκο τρίτση και τις καλεσμένες συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις ενάντιά του. Αυτό τουλάχιστον γίνεται αντιληπτό έπειτα από τη γελοία ανακοίνωσή του σχετικά με τα οφέλη του βιολογικού σταθμού και τις συστάσεις προς όσους/ες αντιστέκονται στην κατασκευή του «να συμβουλευτούν το …Wikipedia “για να διαφωτιστούν”. Όταν στερεύουν τα επιχειρήματα ανατρέχουν στον προσφιλή γι’ αυτούς επιστημονισμό, στην περίπτωση αυτή, του χειρίστου είδους. Σε αυτό διαβάζουμε και διάφορα άλλα “θαυμαστά”: τον παραλληλισμό της λειτουργίας μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και του εμπορευματικού μεγαθηρίου που ετοιμάζουν στο Ελληνικό με τη λειτουργία του πάρκου τρίτση. Εύγλωττες αντιστοιχίσεις. Όπως και το ότι …αποσύρουν τελικά το κύριο νομιμοποιητικό τους άλλοθι ότι το νερό από την επεξεργασία των λυμάτων θα χρησιμοποιείται για να έχει νερό το πάρκο για άρδευση και γέμισμα των λιμνών…

Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης στις γειτονιές μας. Θυμίζοντας ότι το πάρκο είναι μέρος της ζωής μας, ότι πρόκειται για μια ακόμη υποβάθμισή του και κατά συνέπεια μια ακόμη κίνηση υποτίμησης της καθημερινότητάς μας. Τα κυριαρχικά σχέδια που επιχειρούν να κάνουν τις γειτονιές μας χαβούζες μπλοκάρονται από τις συλλογικές αντιστάσεις  των κατοίκων τους (βλ. Κερατέα, Λευκίμμη), από τις αρνήσεις και τα ζωντανά οδοφράγματα που όλοι/ες μαζί ορθώνουμε.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ-ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

 

[Αναδημοσίευση από Αγρό]